Vijesti 12.04.2016.

Starčevica: Gužva u OŠ Branko Radičević, roditeljima se nude alternative

ČITANJE: 2 minute

original-14 15 glavni 01-skola 2
Nastavu u prenatrpanoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” na Starčevici pohađa 1.600 učenika tako da će roditeljima koji su na graničnim upisnim područjima biti ponuđeno da djecu upisuju u osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” i “Dositej Obradović” u Obilićevu te “Stanko Rakita” u Vrbanji.

Tako bi došlo do rasterećenja obrazovne ustanove na Starčevici.

Ovo je na nedavno održanom sastanku predstavnika Gradske uprave, Ministarstva prosvjete i direktora pomenute četiri škole predstavljeno kao alternativa za rješavanje dugogodišnjeg problema OŠ “Branko Radičević”. Naime, nastavu u školi na Starčevici pohađaju djeca sa područja Ade, Rebrovca, Veselog brijega, Ponira, Starčevice i Obilićeva.

Direktor OŠ “Branko Radičević” Darija Mićić je rekla da je za septembar upisano 250 prvačića, što je devet odjeljenja.

“Više ne možemo primiti nijednog učenika. Usmjeravanje roditelja da u neku od okolnih škola upišu svoje dijete je jedino rješenje kako bismo mi mogli organizovati koliko-toliko normalno odvijanje nastave. Biće to teško, jer kada tako nešto roditeljima ponudite, svi će reći: “Gdje to piše?”. Opet će biti međusmjene”, naglasila je Mićićeva.

Direktor OŠ “Stanko Rakita” Milenko Dujaković istakao je da bi roditelji čija djeca inače pripadaju upisnom području škole “Branko Radičević” trebalo da se usmjere u obližnje škole.

“Imamo 500 i prostora za još 200 đaka”, kazao je Dujaković.

Direktor OŠ “Dositej Obradović” Dragan Kovačević je rekao da je za iduću školsku godinu upisan 71 prvačić.

“Trenutno nastavu pohađa 500 učenika, a postoje uslovi za još 300 dodatnih. Promjena upisnih područja je jedno od rješenja, ali da odluku o tome ne mogu donijeti direktori škola”, kazao je Kovačević.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti su rekli da se traži rješenje za smanjenje opterećenja OŠ “Branko Radičević”.

“Djeca koja inače pripadaju upisnom području škole na Starčevici moći će da budu upisana u druge škole bez posebnog odobrenja resornog ministarstva”, rekli su u ovom odjeljenju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su potvrdili da je razgovarano o upisu prvačića i o mogućnosti za izmjenu upisnih područja u gradu.

“Škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave i to se mora poštovati”, rekli su u Ministarstvu.

Čeka se zakon

U gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti kazali su da u idućoj školskoj godini neće doći do promjene upisnih područja na teritoriji grada.

(Glas)