Vijesti 01.07.2016.

Starčevica i dalje želi da postane opština

ČITANJE: 2 minute

Naselja Starčevica, Lauš, Obilićevo, Lazarevo i Borik spadaju u najmnogoljudnije i broj mještana se i dalje povećava jer se grade novi objekti, a u mjesnim zajednicama kažu da im treba bolja infrastruktura, dok na Starčevici ne odustaju od ideje da budu opština.

Đorđe Knežević, predsjednik Savjeta MZ Starčevica, koja broji oko 25.000 stanovnika, smatra da bi Starčevica bolje funkcionisala kada bi se podijelila i dobila status opštine u sastavu grada.

“Ovo brojno naselje nema pijacu, nema sportsku dvoranu, ima premalo vrtića, a OŠ ‘Branko Radičević’ je prebukirana. Starčevica je mali grad, koji ima dosta toga da ponudi. Svakog dana se izgrađuju novi stambeni objekti u nizinskoj zoni, kao i u visinskoj”, istakao je Knežević.

Naselje Lauš, koje broji oko 25.000 mještana, podijeljeno je na dvije MZ, prostire se na 20 km2 i širi se, a posebno prema visinskim zonama Pavlovca.

“Iako je brojno, ovo naselje nema igralište”, kažu iz Savjeta MZ Lauš.

I naselje Borik je podijeljeno na dvije MZ, kao i naselje Obilićevo. Rade Trivić, predsjednik Savjeta MZ Borik 1, kaže da imaju oko 9.000 stanovnika, koji ukupno sa mještanima Borika 2, broji oko 18.000.

“U naselju bi trebalo da se izgradi kružni tok kod servisa, a imamo problem i sa malim brojem parking mjesta. Bilo bi dobro da se napravi preraspodjela prostora u naselju”, kazao je Trivić.

Prema riječima Vanje Janča, predsjednika Savjeta MZ Obilićevo 2, tu živi oko 10.000 stanovnika, a tvrdi da je ova MZ sasvim malo dobila od grada. Oliver Gačić, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 1, rekao je da tu živi oko 11.000 stanovnika, a požalio se na neredovnu sanaciju saobraćajnica. “U nekoliko posljednjih godina u naselju je izgrađen kružni tok kod Gradskog mosta, nekoliko dječjih igrališta i riješena kanalizacija između dva mosta, što je veoma važno”, istakao je Gačić za Nezavisne.

Mjesne zajednice Lazarevo 1 i 2 broje oko 20.000 stanovnika. “MZ Lazarevo 2 dosta je sređena, broji 9.000 stanovnika, ima razvijenu infrastrukturu, ali nedostaju sportska i dječja igrališta. Postalo je naselje u kojem se grade novi stambeni objekti”, kazao je Milenko Roljić, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo 2.

U MZ Petrićevac kazali su nam kako njihovo naselje broji između 12.000 i 15.000 stanovnika, da je dosta toga urađeno, ali u nekim ulicama nedostaju još rasvjeta, kanalizacija i asfalt umjesto makadama.

MZ Kočićev vijenac broji oko 12.000, a uglavnom su zadovoljni infrastrukturom i brojem igrališta.

Naselje Rosulje ima oko 8.500 mještana. “Spadamo u naselje u kojem mještani njeguju ljubav prema zelenilu, naselje je mirno, a djeca se mogu igrati na ukupno šest dječjih igrališta i tri sportska”, rekao je Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje.

(nezavisne.com)