Vijesti 07.11.2018.

STARČEVICA Žuto svjetlo na isključenom semaforu pravi problem vozačima

ČITANJE: 2 minute

Stajanje u koloni na raskrsnici na Rebrovcu za one koji dolaze iz pravca Starčevice kada ujutru idu na posao ili po povratku kući je vježba u strpljenju. 

Kako tvrde vozači, problem je nastao kada je polovinom ove godine ugašen semafor koji se nalazi na toj raskrsnici, nakon što je pušten u funkciju kružni tok kod crkve na Rebrovcu, a koji se nalazi u neposrednoj blizini ove raskrsnice.

Semafor je isključen kako se ne bi stvarale saobraćajne gužve za vozače koji idu prema ili iz Vrbanje.

– Zašto je jedino riješenje gradskih vlasti bilo da samo ugase semafor jer smeta kružnom toku i to je to, a kako sa Starčevice da se uključiš u saobraćaj  i da dođeš do kružnog toka njih boli briga. Izgleda da važi parola snalazi se sam. Ujutru kada idem na posao stojim od 10 do 15 minuta u redu da bi došao do raskrsnice i pokušao da skrenem prema kružnom toku pod uslovom da me neko propusti – rekao je Marko Š.

Dodao je da su kolone postale česte i poslije podne kada se ljudi vraćaju kućama.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović je rekao da je semafor na raskrsnici ulica Đede Kecmanovića i Stepe Stepanovića  isključen da bi se spriječili problemi koji bi nastali na toj lokaciji i kako bi se nakon izgradnje kružne raskrsnice na Rebrovcu saobraćajni tok kretao neometano ka Vrbanji.

– Ranijim načinom rada semafora stvorila bi se kolona koja bi blokirala cijelu kružnu raskrsnicu a prema našim procjenama i prema uvidu na terenu i Rebrovački most – kazao je Davidović.

Naglasio je da su uradili brojanje vozila prema novonastaloj situaciji te da u ovom trenutku analiziraju podatke koje su dobili na terenu.

– Gledamo da li se takvi slučajevi događaju i da li se radi o kolonama od dva, 12 ili 22 vozila. U zavisnosti od toga moguća su tri rješenja – rekao je Davidović.

Dodao je da je prvo da semafor ostane isključen, drugo da se koriguje rad semafora na način da se promjene dužine trajanja postojećih zelenih faza iz određenih pravaca.

– I treće koje je malo vjerovatno, a to je da se semafor uključi i radi kako je radio prije izgradnje kružnog toka – naveo je Davidović.

Kružni tok

U novoizgrađenu kružnu raskrsnicu na Rebrovcu je uloženo 541.000 KM. Radove su finansirali „Putevi RS“, dok je Grad obezbijedio potrebnu dokumentaciju i riješio imovinsko pravne odnose.

(Srpskainfo)