Vijesti 09.11.2018.

„STARI“ STUDENTI ETF-a NEGODUJU: Hoće da nam dodaju još ispita

ČITANJE: 4 minute

Elektrotehnički fakultet “Bolonjcima” koji žele da završe studije započete prije deset godina, dodaje i do 12 novih ispita, negoduju studenti.

„Stari“ studenti ETF-a koji su fakultet upisali po Bolonjskom sistemu 2008. godine i ranije, nezadovoljni su nedavnim obavještenjem te visokoškolske ustanove da im je istekao rok za studiranje.

Onima koji žele da nastave školovanje to će se, kažu, omogućiti po programu iz 2014. godine, ali studenti tvrde da će im tako biti dodati i novi predmeti na godinama sa kojih imaju nepoložene ispite.

– To bi značilo, zavisno od odsjeka, da studenti dobijaju od četiri pa čak do 12 predmeta. Riječ je o studentima koji su odslušali sve predmete i imali su status apsolventa ili su izgubili taj status nakon obnavljanja apsolventskog staža- tvrdi grupa studenata, te naglašava da je ovom odlukom obuhvaćen veliki broj kolega koji su mahom u radnom odnosu, izdržavaju svoje porodice, a dodavanje novih predmeta će im, dodaju, produžiti studiranje za nekoliko godina i za većinu se nažalost neće ni završiti jer nisu u prilici da to finansiraju.

Oni su, navode, predali i zvaničnu molbu, sa oko trideset potpisa, da im se dozvoli nastavak studija.

– Ostali fakulteti na Univerzitetu u Banjaluci izlaze u susret svojim studentima, poput Medicinskog na kojem se rok za završetak studija produžava i onima koji studiraju 20 godina, na arhitekturi je dovoljno da student napiše molbu i nastavi studiranje, te na Tehnološkom i Mašinskom, kao i Ekonomiji gdje studentima daju status vanrednog studenta. Mislimo da se uz dobru volju, a bez kršenja zakona, može pronaći rješenje koje bi išlo u korist svim stranama, izbjeglo vršenje ekvivalencije sa novim studijskim programom i omogućilo studentima da završe fakultet- poručuju studenti u zajedničkom dopisu.

“Krivac” posao u struci

Mada ih mnogi osuđuju što za deset godina nisu već završili fakultet, ovi mladi ljudi kažu da je za sve „kriv“ posao u struci.

– Većina nas radi, sreća i nesreća ujedno je što uspijemo da se zaposlimo u struci prije nego što završimo fakultet, a onda je jako teško uskladiti sve obaveze. Radim već šest godina, imam još tri ispita do kraja, a sada bih trebao dobiti sedam novih predmeta i ići još na predavanja. Ne mogu onda stići na posao, a kako tek da se usklade kolege koje imaju i porodicu- ispričao nam je jedan od studenata, koji se bavi programiranjem.

Znamo da je ovo težak studij, ali ETF je poznat kao fakultet koji maksimalno sarađuje sa studentima i zato ćemo gledati koliko je god moguće zakonski da im izađemo u susret, poručuje dekan Branko Blanuša.

– Po zakonu, nakon deset godina studiranja njima prestaje status studenta, i imaju pravo da pređu na vanredni studij- što mi nemamo, ili da im se omogući studiranje na način kao i do sada. U tom slučaju, moraju ponovo da upišu studije, ali ćemo gledati da im se na svaki način olakša studiranje i ako se bude moglo da školovanje završe po starom planu po kojem su i polagali- ističe profesor Blanuša.

Konačna odluka i status ovih studenata, dodaje on, biće poznata na sjednici Nastavno-naučnog vijeća koja bi trebala biti održana do kraja novembra.

– Studenti sigurno neće biti oštećeni- zaključio je Blanuša.

Za diplomski još godinu dana

Studenti kažu da se status ne ukida svima, te da je onima kojima je ostao samo diplomski, fakultet dao još godinu dana da završe studije.

– Takođe, studenti koji su neku od godina obnovili dva ili više puta su već ranije izgubili status studenta. Oni su onda dobili nove indekse 2011. i 2012. godine, i iako studiraju više od deset godina nisu obuhvaćeni ovom odlukom. Ovo ujedno znači da će fakultet svakako da organizuje ispite po planu i programu iz 2007. zbog studenata koji su kasnijih godina upisali fakultet- tvrde „bolonjci“. Bolonjski sistem je na Univerzitetu uveden prije deceniju, jedino se na ETF-u primjenjuje još od 2003. godine.