Magazin 07.04.2016.

Starija djeca su bolje prošla

ČITANJE: 1 minuta
braca

1. Pametniji su

Istraživanja pokazuju kako stariji imaju viši IQ od svojih mlađih braće i sestara. U istraživanju koje je provedeno 2007. godine u Norveškoj utvrđeno je kako prvorođeni muškarci imaju 2,3 bodova veći IQ od svoje mlađe braće.

2. Odgovorniji su

Dok probijaju led na putu kojim će kročiti i njihovi mlađi braća i sestre, prvorođena djeca preuzimaju odgovornost vrlo rano u svojim životima.

3. Uspješniji su

Bolji su u školi, a često su i u profesionalnom životu uspješniji od braće i sestara. Psiholog Ben Dattner ističe kako su prvorođeni usresređeni na postizanje uspjeha i željni dokazivanja roditeljima. Osim toga, mlađoj braći i sestrama postavljaju se kao autoritet, što ih, kasnije u životu, priprema na ulogu vođe.

4. Poštuju pravila

Deca rođena u sredini pravi su buntovnici, ali najstarija deca radije zadržavaju status quo i poštuju pravila. “Prvorođenci su odgovorni, konvencionalni i kompetitivni, dok su deca rođena kasnije zaigrana, kooperativna i, naglašavam, buntovna. Na taj se način razlikuju od starije dece”, zaključila su dva belgijska psihologa, Vassilis Saroglou i Laure Fiasse.

5. Obrazovaniji su

Zbog svih ovih osobina, stariji će lakše i brže završiti fakultete.

(Dominomagazin)