Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Razmatrajući inicijativu o ocjeni ustavnosti i zakonitosti ove odredbe Pravilnika o utvrđivanju svojstva osiguranog lica, matičnoj evidenciji i zdravstvenoj knjižici, koji je donio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS,  Sud je ocijenio da je donosilac dokumenta izašao iz okvira svojih ovlašćenja, jer je podzakonskim aktom uveo dodatni uslov za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. Taj uslov odnosi se na rješenje Centra za socijalni rad kojim se dokazuje da je lice u stanju socijalne potrebe.

Prema ocjeni Suda, navedenom odredbom narušeno je i načelo zakonitosti Ustava RS, prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom. U ovom slučaju utvrđeno je da je došlo i do povrede načela ustavnosti jer je osporena norma pravilnika suprotna članu Ustava, kojim je, između ostalog, utvrđeno da stara lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda.

Iz Fonda zdravstva ističu da su obaviješteni o ovoj odluci Ustavnog suda Srpske i da će u idućem periodu o tome upoznati i Upravni odbor.

– Nakon toga ćemo donijeti odluku o daljem postupanju i eventualnim promjenama u našim aktima – rekli su u Fondu.

Ističu da su pravilnik izmijenili prije pet godina kako bi spriječili zloupotrebe mogućnosti ovjere knjižica bez uplate doprinosa.

– Dešavalo se da penzioneri koji su ostvarili penzije u inostranstvu, a koji treba sami da uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje, to nisu činili iako su im penzije bile daleko iznad prosječnih penzija, pa čak i plata u Srpskoj – naveli su u Fondu.

Dodaju da je zbog toga zdravstveni sistem gubio značajna finansijska sredstva, što se direktno odražavalo i na zdravstvenu zaštitu osiguranika.

U Fondu zdravstva podsjećaju da je plaćanje doprinosa zakonska obaveza te da se doprinosi moraju uplaćivati i za kategorije kojima se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica, kako im ni u jednom momentu ne bi bila uskraćena zdravstvena zaštita.

– To ne znači da za ta lica nije potrebno da se uplaćuju doprinosi. Nijednom starijem licu koje nema realnih mogućnosti da uplaćuje doprinose nikada nije uskraćena zdravstvena zaštita – istakli su u Fondu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je upoznat s ovom odlukom Suda i poručuje da će Fond morati mijenjati pravilnik.

– Tražiću od Fonda da promijeni pravilnik i da ga uskladi sa važećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj. To je jedino rješenje nastalog problema – rekao je Bogdanić.

Zakon

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti garantovano je na nivou Republike obezbjeđivanje zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima određenim kategorijama lica koja su od posebnog socijalno-medicinskog značaja.

To su djeca do navršenih 15 godina, trudnice, lica sa invaliditetom, lica u stanju mentalne retardacije, borci, ratni vojni invalidi i osobe starije od 65 godina.

(Glas Srpske)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da