Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Razmatrajući inicijativu o ocjeni ustavnosti i zakonitosti ove odredbe Pravilnika o utvrđivanju svojstva osiguranog lica, matičnoj evidenciji i zdravstvenoj knjižici, koji je donio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS,  Sud je ocijenio da je donosilac dokumenta izašao iz okvira svojih ovlašćenja, jer je podzakonskim aktom uveo dodatni uslov za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. Taj uslov odnosi se na rješenje Centra za socijalni rad kojim se dokazuje da je lice u stanju socijalne potrebe.

Prema ocjeni Suda, navedenom odredbom narušeno je i načelo zakonitosti Ustava RS, prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom. U ovom slučaju utvrđeno je da je došlo i do povrede načela ustavnosti jer je osporena norma pravilnika suprotna članu Ustava, kojim je, između ostalog, utvrđeno da stara lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda.

Iz Fonda zdravstva ističu da su obaviješteni o ovoj odluci Ustavnog suda Srpske i da će u idućem periodu o tome upoznati i Upravni odbor.

– Nakon toga ćemo donijeti odluku o daljem postupanju i eventualnim promjenama u našim aktima – rekli su u Fondu.

Ističu da su pravilnik izmijenili prije pet godina kako bi spriječili zloupotrebe mogućnosti ovjere knjižica bez uplate doprinosa.

– Dešavalo se da penzioneri koji su ostvarili penzije u inostranstvu, a koji treba sami da uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje, to nisu činili iako su im penzije bile daleko iznad prosječnih penzija, pa čak i plata u Srpskoj – naveli su u Fondu.

Dodaju da je zbog toga zdravstveni sistem gubio značajna finansijska sredstva, što se direktno odražavalo i na zdravstvenu zaštitu osiguranika.

U Fondu zdravstva podsjećaju da je plaćanje doprinosa zakonska obaveza te da se doprinosi moraju uplaćivati i za kategorije kojima se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica, kako im ni u jednom momentu ne bi bila uskraćena zdravstvena zaštita.

– To ne znači da za ta lica nije potrebno da se uplaćuju doprinosi. Nijednom starijem licu koje nema realnih mogućnosti da uplaćuje doprinose nikada nije uskraćena zdravstvena zaštita – istakli su u Fondu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je upoznat s ovom odlukom Suda i poručuje da će Fond morati mijenjati pravilnik.

– Tražiću od Fonda da promijeni pravilnik i da ga uskladi sa važećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj. To je jedino rješenje nastalog problema – rekao je Bogdanić.

Zakon

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti garantovano je na nivou Republike obezbjeđivanje zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima određenim kategorijama lica koja su od posebnog socijalno-medicinskog značaja.

To su djeca do navršenih 15 godina, trudnice, lica sa invaliditetom, lica u stanju mentalne retardacije, borci, ratni vojni invalidi i osobe starije od 65 godina.

(Glas Srpske)

RADOJIČIĆ: Banjalučka organizacija ima više od 20 hiljada članova

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić rekao je da ova organizacija broji više od 20 hiljada članova, te da je rukovođenje jednom takvom organizacijom veoma zahtjevno. Radojičić je rekao da je na današnjem predavanju polaznicima političke akademije Mladih socijaldemokrata, koja je održana u Banjaluci, bilo govora o načinu organizovanja najveće organizacije u SNSD-u. On

ZANIMLJIVO PUTOVANJE Banjalučki srednjoškolci posjetili Sloveniju, učili o novim tehnologijama

Učenici tri banjalučke srednje škole, Gimnazije, Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, ukupno 180 njih u pratnji svojih profesora, posjetili su Velenje, obišli obrazovne ustanove, slušali  zanimljiva predavanja o Evropskoj Uniji, novim tehnologijama, uslovima za školovanje te posjete centre za praktičnu obuku i povezivanje sa privredom, inkubator za startup-e Savinjsko Šaleške regije, kao i

Brutalno ubistvo staraca kod Velike Kladuše: Maloljetnici koristili lopate i šarafcigere

Stravično ubistvo starijeg bračnog para u Šumatacu kod Velike Kladuše, supružnika Salke i Fatime Đogić, poprima novu dimenziju, a dok na površinu izbijaju novi detalji ovog zločina. Iako su prve informacije iz policije glasile da je ovaj bračni par ubijen protekle noći, istražitelji su dodatnim istragama utvrdili da su likvidirani u noći s četvrtka na

Počeo “Banjaluka dog šou”

U Banjaluci je danas počela dvodnevna Međunarodna kinološka manifestacija “Banjaluka dog šou 2019” na kojoj učestvuje 1.262 pasa iz 18 zemalja. Otvarajući manifestaciju, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je ova manifestacija od velikog značaja za grad Banjaluku i u turističkom smislu, jer su popunjeni smještajni kapaciteti. “Ovdje se okupilo dosta prijatelja

Vlada Srbije će finansirati gradnju tronamjenskog objekta na Petrićevcu

Gradnja tronamjenskog objekta na Petrićevcu, u kojem bi trebali biti smješten vrtić, ambulanta i mjesna zajednica, vrijednosti između 1,5 do dva miliona KM, finansiraće Vlada Srbije. Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je to rezultat dogovora vlasti RS i Srbije. – Sa tim sredstvima ćemo moći dovesti realizaciju ovog projekta potpuno do

BESPLATNE OBUKE ZA MLADE O grafičkom dizajnu i digitalnom marketingu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, u saradnji sa Centrom za razvoj karijere, organizuje niz besplatnih radionica i obuka za srednjoškolce i studente u martu i aprilu. Cilj projekta je da se srednjoškolcima i studentima omogući sticanje niza različitih znanja i kompetencija koja će im koristiti kako u nastavku njihovog obrazovnog puta, tako i u profesionalnoj

RUŽNA SLIKA GRADA Više od 40 divljih deponija u gradu

Na području grada ima više od 40 divljih deponija, potvrdili su predsjednici savjeta mjesnih zajednica. Prema njihovim riječima, u gradu ima 57 mjesnih zajednica, a divlje deponije stvaraju probleme građanima u više od pola od ukupnog broja naselja. Predsjednici savjeta mjesnih zajednica kažu da je teško zastalno očistiti mjesta na koja nesavjesni građani bacaju razno