Biznis 20.04.2016.

Stariji od 40 godina trebalo bi da rade tri dana sedmično

ČITANJE: 1 minuta
posao
Brojne su rasprave o tome koliko bi časova trebalo da traje radna sedmica, a prema mišljenju stručnjaka to bi trebalo da zavisi i o godinama zaposlenih.

Istraživanje provedeno na 3.000 muškaraca i 3.500 žena u Australiji, pokazalo je da bi osobe starije od 40 godina bile najefikasnije na svom radnom mjestu kada bi radile tri dana sedmično.

Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 časova sedmično.

Sve vrijeme više od toga izaziva umor i stres što dovodi do smanjene učinkovitosti na radnom mjestu. Ovo istraživanje je provedeno na 3.000 muškaraca i 3.500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove. Analizirale su se i njihove radne navike.

Oni koji su radili 25 časova imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 časova sedmično boravili na poslu imali su rezultate gore od penzionera i nezaposlenih.

“Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju  starosne granice za odlazak u penziju što je, ako imamo u vidu rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stepen intelektualne stimulacije zavisi od radnog vremena. To je dvosjekli mač – rad s jedne strane podstiče aktivnost mozga, ali s druge izaziva umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao”, istakao je autor studije Kolin Mekenzi, prenosi Independent.

(Agencije)