Biznis 30.03.2017.

Staro rukovodstvo Privredne komore RS čekaju stari izazovi

ČITANJE: 2 minute

Borko Đurić ostaje na čelu Privredne komore RS, a novi četvorogodišnji mandat juče mu je povjeren na konstitutivnoj i izbornoj sjednici Skupštine komore.

Đurićev protivkandidat Radenko Bubić odustao je od kandidature i nije se ni pojavio na sjednici Skupštine Privredne komore RS, ali su izboru rukovodstva prisustvovali delegati koji su ga podržavali.

Delegati su povjerenje za novi mandat ukazali i dosadašnjoj direktorici Dragici Ristić i potpredsjedniku Privredne komore RS Mihajlu Vidiću. Za drugog potpredsjednika Komore izabran je Ratko Đuričić, koji je na toj funkciji zamijenio Jovu Marića. Za predsjednika i potpredsjednika Skupštine Privredne komore izabrani su Dejan Mijić i Dragan Jakić koji nasljeđuju Anđelka Šobota i Spasoju Albijanića. Delegati su izabrali i članove Upravnog i Nadzornog odbora Privredne komore RS i usvojili program njenog rada.

Đurić je nakon reizbora rekao da su programom rada definisane obaveze svih komorskih organa.

– Prioritet ostaje smanjenje opterećenja privrede kako bismo stvorili povoljniji poslovni ambijent i time obezbijedili viši stepen konkurentnosti domaćih preduzeća i proizvoda. Ne gajimo iluzije da će to ići lako i jednostavno jer je pred nama mnoštvo novih teškoća uz sve probleme sa kojima se borimo – kazao je Đurić.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju, Đurić je istakao da je jedan od gorućih odliv kvalitetne radne snage u zemlje EU.

– Ovaj problem dovodi naše privrednike u poziciju nemogućnosti blagovremenog i kvalitetnog izvršavanja preuzetih poslova. Dodatni problem je što obrazovni sistem u RS ne prati potrebe privrede. Zbog toga ćemo insistirati na donošenju zakonskih rješenja koja treba da vode poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i smanjenju javne administracije i potrošnje i njihovoj većoj efikasnosti – kazao je Đurić.

Poslovna zajednica suočava se i sa sve većim problemom otvaranja domaćeg tržišta što preduzeća stavlja u podređen položaj.

– S druge strane, tržišta koja su nama interesantna su teško dostupna jer su njihove zemlje postavile standarde koje mi u ovim uslovima teško možemo ispuniti – rekao je Đurić navodeći da privredu čeka mnoštvo izazova.

Izabrano rukovodstvo Privredne komore RS

Borko Đurić – predsjednik

Dragica Ristić – direktorica

Mihajlo Vidić – potpredsjednik

Ratko Đuričić – potpredsjednik

Dejan Mijić – predsjednik Skupštine

Dragan Jakić – potpredsjednik Skupštine

(Glas)