Sport 21.08.2016.

Startovala Vrbaska eko regata!

ČITANJE: 4 minute

Čišćenjem korita i priobalja rijeke Plive startovala je ovogodišnja Vrbaska eko regata. Cilj projekta jeste uređenje rijeke Vrbas, ali i njenih pritoka, pa su stoga danas u Šipovu, članovi banjalučkog Rafting kluba “Kanjon” i volonteri uređivali korito rijeke Plive i njeno priobalje.

Namjera organizatora regate jeste očistiti korito rijeke Vrbas kao i njenih pritoka, te promovisati prirodne ljepote kanjona rijeke koja je godinama unazad jedna od najpoželjnijih evropskih destinacija kako turističkih, tako i sportskih. Sve to sadržano je u projektu “Čist Vrbas” koji se uz podršku donatora, UNDP i kompanije “Coca Cola”, nastavlja ove godine

– Upravo ove godine “Coca Cola” je, uz podršku UNDP, odlučila podržati projekat “Čist Vrbas”. To je projekat kojeg smo pokrenuli još prije nekolikom godina. Sada po prvi put čistimo korito rijeke Plive, baš ovdje u Šipovu, s ciljem da uredimo korita i pritoka rijeke Vrbas, te da apelujemo na svijest stanovništva na ovom prosotru o značaju uređenih korita rijeka koja prolaze kroz urbane zone. Rijeka Pliva je ujedno i dragulj ovog dijela Republike Srpske i veliki turistički potencijal, stoga treba voditi računa o uređenom životnom prostoru. Mi želimo da i ovaj, donji tok rijeke Plive, skroz do Jajca promovišemo i kao veslačku destinaciju, da nađemo balans između te dvije stvari, tako da ćemo ove godine urediti i izveslati ovaj dio, a u utorak na završnoj konferenciji Inicijative za Čist Vrbas podsjetiti gradonačelnika i načelnike lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas o obavezama preuzetim Poveljom potpisanom u Donjem Vakufu – rekao nam je Aleksandar Pastir iz RK “Kanjon”.

Pastir dodaje da je današnja akcija bila pokaznog karaktera. Ona ima  za cilj da locira zagađivače, prezentuje modalitete uređenja životne sredine, i ukaže stanovništvu na značaj uređenog  resursa kakav je rijeka Pliva.

– Danas smo uredili jedan dio toka rijeke Plive, ali mi nismo komunalna služba, ovo bi trebao biti njihov dio posla. Mi smo tu da pomognemo, da animiramo, da podstaknemo, i lokalnu zajednicu i lokalno stanovništvo da se ozbiljnije posveti riječnim tokovima u urbanim gradskim jezgrima –  ističe Pastir.

Radoslav Kaurin član je banjalučkog Rafting kluba “Kanjon”. Rodom je iz Šipova. Ove godine učestvuje u Vrbaskoj ekološkoj regati. Kaže, čast mu je uzeti učešće u jednom ovakvom projektu, koji za cilj ima  uređenje i njegove životne sredine.

– Ja volim reći da je Pliva ljepši dio Vrbasa, jer ja sam na Vrbasu zbog Plive, odnosno podržavam maksimalno ovu regatu. Na neki način sam uticao da jedan ogranak ove regate krene upravo sa rijeke Plive, tako da uključimo ovaj mali gradić u aktivnosti što eko regate Čist Vrbas, što nekih drugih, u budućnosti nadam se, sličnih projekata.

Grad Banjaluka podržala je, ovogodišnju Vrbasku eko regatu. Pristunim ekolozima, rafeterima i volonterima, obratila se načelnica Odjeljenja za društvene djealtnosti, Ljubinka Dragojević, poručivši organizatorimka regate, ali i mještanima svih lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, da svi moraju povesti više računa o neprocjenjivom blagu kojeg posjedujemo – rijeci Vrbas.

– Mi nemamo more pa ni neka velika jezera, ali imamo rijeke, i ako se samo pravilno usmjerimo ka tim rijekama imaćemo bogatstvo na kojem će nam pozavidjeti mnogi. Ja sam sretna što sam danas ovdje ispred Grada Banjaluka i što mogu da pozdravim ove divne i hrabre djevojke i mladiće i izrazim svoju podršku njihovoj namjeri da očiste korito rijeke Vrbas ali i da apeluju na svijest stanovništva u cijelom toku Vrbasa na značaj očuvanja riječnih tokova. Grad je prepoznao ovu aktivnost, ne samo kroz Povelju za Čist Vrbas već i kroz druge vidove podrške, naravno u skladu sa našim mogućnostima. Ovu akciju hoćemo i moramo omasoviti kroz vrtiće, osnovne škole, obrazovne ustanove  i dodatno animirati stanovništvo. Moramo se ozbiljnije se pozabaviti zaštitom tog neviđenog blaga kojeg posjedujemo, a to je rijeka Vrbas – iskrena je bila LJubinka Dragojević.

Vrbaska eko regata trajaće do utorka 23. avgusta, kada će u RK “Kanjon” biti predstavljena Inicijativa za Čisat Vrbas, gdje će u radnom dijelu konferencije učestovovati načelnici svih lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas kao i ministri zaštite životne sredine oba entiteta, te predstavnici nevladinog sektora, UNDP-a i kompanije “Coca Cola”, koja je prvi donator ovog projekta.

Detaljnije na www.raftingklubkanjon.com i na programu Radija Kanjon.

(Srpskacafe)