Biznis 16.04.2021.

Statistika: Srpska u prošloj godini jača za 55 doktora nauka

ČITANJE: 2 minute

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, u prošloj godini, naučni stepen doktora nauka steklo je 55 kandidata, dok je u istom periodu zvanje magistra steklo 33 kandidata, a ukupno 4.085 studenata je završilo neki od fakulteta u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Prema ovim zvaničnim statistikama, najveći broj doktorskih disertacija je iz oblasti Društvenih nauka, novinarstva i informisanja (51 odsto), dok je najmanje doktorskih disertacija (3,6 odsto) iz oblasti Informacione i komunikacione tehnologije, Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i veterinarstvo, Prirodne nauke, matematika i statistika.

„Prema polnoj strukturi 49,1 odsto doktora nauka su muškarci, a 50,9 odsto su žene”, naveli sui z Zavoda I dodali da je najviše doktora nauka u prošloj godini bilo između 35 I 44 godine starosti, odnosno skoro polovina od ukupnog broja.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju i da su u prošloj godini, na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, 33 kandidata stekla naučni stepen magistra nauka, 258 kandidata zvanje mastera, a 87 kandidata steklo je stručni stepen specijaliste.

“Prema polnoj strukturi 57,6 odsto magistara su muškarci, a 42,4 odsto su žene. Ako posmatramo mastere, 40,3 procenata su muškarci, a 59,7 odsto su žene. Polnu strukturu kod specijalista čine muškarci sa 35,6 odsto, dok žene čine 64,4 procenta”, pokazuju ovi podaci.

Najveći broj magistarskih i master radova, odnosno specijalističkih ispita je iz oblasti Zdravstvo i socijalna zaštita (24,9 odsto), Društvenih nauka, novinarstva i informisanja (22 odsto) i Humanističkih nauka i umjetnosti (16,9 odsto), dok je najmanji broj iz oblasti Informacione i komunikacione tehnologije (2,9 procenta).

Kada su u pitanju student, statistički podaci pokazuju da je u prošloj godini ukupno 4.085 studenata završilo akademske ili strukovne studije, što je za 1,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja diplomiranih studenata, 60,6 odsto su studentkinje.

“Prema „starom” programu obrazovanja 2,8 odsto studenata je završilo akademske ili strukovne studije, a prema programu prilagođenom Bolonjskoj deklaraciji njih 97,2 odsto. Od ukupnog broja diplomiranih studenata, na visokim školama diplomiralo je 17 odsto, a na univerzitetima 83 procenta”, rekli sui z Zavoda i dodali da je najviše studenata steklo zvanje iz obrazovne oblasti Poslovanje, administracija i pravo 23,6 odsto, dok je najmanje studenata steklo zvanje u oblasti Usluge, ukupno 3,8 odsto.

(N.Sp.)