Vijesti 30.07.2021.

STAV PREVOZNIKA: Ako ne bude subvencija za javni prevoz, autobusi će stati

ČITANJE: 3 minute

Poboljšanje epidemiološke situacije nije vratilo putnike u autobuse, pa prevoznici poručuju da je neophodno da Grad Banjaluka nastavi subvencionisanje javnog prevoza, kako autobusi ne bi stali.

Grad je do sada u nekoliko navrata, zbog negativnih posljedica pandemije, finansijski pomagao održavanje javnog prevoza. U 2020. godini je izdvojeno 450.000 KM, a za prva tri mjeseca ove godine oko 300.000 KM. Taj novac, kako tvrde prevoznici, nije ni približno dovoljan da se pokriju njihovi minusi.

Poručuju da bi pri pripremi rebalansa budžeta grada, koji se očekuje na jesen, trebalo obezbijediti novu finansijsku pomoć autobuskom javnom prevozu u Banjaluci.

Mjesečne karte

Direktor „Pavlović tursa“ Goran Starčević je kazao da je počela prodaja mjesečnih karata za idući mjesec, te da je i dalje vidljiva tendencija pada prodaje.

– Što se nas tiče situacija je i dalje vrlo teška. Imamo oko 50 odsto putnika u odnosu na period prije pandemije. Sada imamo situaciju da održavamo linije kako je planirano, sa istim troškovima ali prepolovljenim prihodima, i ta situacija je dugoročno neodrživa. To se ne odnosi samo na nas, već na sve prevoznike. Treba što prije reagovati, jer su u pitanju mjeseci, a ne godine. U uslovima u kojima mi radimo Grad će morati subvencionisati javni prevoz. Najavljen je rebalans budžeta i očekujemo da će neko voditi računa o potrebama javnog prevoza – naveo je Starčević.

Kaže da se za nekoliko linija u gradu može reći da su samoodržive ali da ogromna većina, pogotovo prigradskih, nije.

– Moramo prije početka školske godine sjesti s nadležnima da vidimo kako oni misle da prevaziđemo ovu situaciju. Moramo pokušati naći najoptimalnije rješenje, jer idealnog nema, ali važno je da dogovorimo nešto čime bi bili zadovoljni prevoznici, putnici i lokalna zajednica – kazao je Starčević.

Dodaje da je dosadašnja pomoć bila potrebna ali da ona, nažalost, nije dovoljna.

– Srećom, i ove godine smo imali pomoć sa republičkog nivoa, oko poreza i doprinosa; da nije bilo toga mi bi davno stali – poručio je on.

Troškovi poslovanja

Sastanku i novom dogovoru s Gradom oko dodatnih subvencija nadaju se i u „Autoprevozu“.

– Definitivno, stanje je puno lošije, ne može se uopšte mjeriti sa periodom prije korone. Prevoznici su u jako teškoj situaciji. Minusi su veliki i kada dodamo pomoć koju smo dobili od Grada, ali i sa republičkog nivoa po raznim osnovama. Veći su čak i u odnosu na prošlu godinu, jer su porasli troškovi poslovanja – rekao je direktor ovog preduzeća Dejan Mijić.

Napomenuo je da je ova vrsta javnog prevoza specifična u odnosu na neke druge.

– Gradski prevoz nije takav da ne morate da vozite kada nema putnika. Mi moramo voziti, svaki dan, kako je određeno redom vožnje i u slučaju da se toga ne pridržavamo trpimo sankcije. Autobusi su skoro prazni i svi napori da se putnici vrate do sada su bili bez uspjeha, tako da i dalje imamo oko samo od 50 do 60 odsto putnika u odnosu na 2019. godinu – tvrdi Mijić.

Naglašava da oni i dalje voze redovno i da trpe velike gubitke.

– To se definitivno neće moći izdržati u nedogled bez intervencije Grada. Oni će morati da preduzmu nešto po tom pitanju, jer ćemo bez hitne pomoći Grada doći u situaciju da ćemo morati stati s prevozom. Ovdje nije pitanje pomoći prevoznicima, već da se održi gradski i prigradski javni prevoz, a to je valjda u interesu Grada – kazao je on.

Iz Gradske uprave su poručili da se periodično sastaju s prevoznicima, prate epidemiološku situaciju i broj putnika, te u skladu s tim da podržavaju javni prevoz.

Mijić: Rješenje nije u povećanju cijena karata

Dejan Mijić kaže da nije u planu da prevoznici traže povećanje cijene karata u gradskom i prigradskom prevozu.

– Nije realno očekivati da se građanima nametnu veće cijene karata, kako bi se kompenzovali gubici – naveo je Mijić.

(SB)

Oznake: javni prevoz