Biznis 18.09.2016.

Stečaj po receptu „Čajavec“: Proizvodni pogoni postali svadbeni saloni

ČITANJE: 2 minute

U nekadašnjem banjalučkom gigantu „Čajavecu“ proizvodnje nema već skoro 20 godina, a stečajevi se tek sada završavaju.

Nedavno su stečajevi okončani u „Čajavec – Prostorna tehnika“ i „Čajavec – mjerno detektorski uređaji“ dok u nekim preduzećima ovaj postupak još traje.

Direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić naglasio je da je katastrofalno da se stečajni postupci okončavaju tek sada, kada je odavno i zaboravljeno da je nekada bilo proizvodnje u tom gigantu, koji je zapošljavao više od 10.000 ljudi.

-Nevjerovatno je da se nakon toliko godina uopšte i govori o stečajevima u ”Čajavecu”, ali i žalosno da jedan takav gigant, koji je imao ogromnu proizvodnju i tehnologiju, nije mogao spasiti bar njih nekoliko. Trebao se naći prostor u industrijskoj zoni, ako nije mogla proizvodnja da se nastavi u centru grada – istakao je Ćorić.

Dodao je da više nema ni naznaka od proizvodnje u “Čajavecu” te da su sada tu saloni, fakultet, prazne hale, kancelarije…

– “Čajavec” je najočitiji dokaz da stečajevi koji se vode kod nas ne daju nikakve rezultate, traju predugo i izgube svaki smisao. Kasno se pokreću kada je već sve uništeno i nema se ništa spasiti. Besmisleno je voditi stečaj 10 godina, držati u neizvjesnosti i radnike i sve povjerioce – rekao je Ćorić.

Međutim, radnici ovog preduzeća nisu zaboravili da je “Čajavec” postojao. Većini nije uvezan radni staž, a među njima je i onih koji zbog toga ne mogu da ostvare pravo na penziju.

Stečaj još uvijek, bar formalno, traje u “Čajavec – Telekomunikacija i elektronika”, iako je sva imovina rasprodata.

Stečajni postupak je pokrenut tek 2011. godine, kada proizvodnje nije bilo već više od deset godina. U ovom preduzeću je nekada bilo 500 zaposlenih.

Stečajni upravnik Slavko Vujančević objašnjava da je za to kriva Vlada RS, koja treba ovoj firmi da isplati 1,8 miliona KM, na ime nekih starih ugovora.

– Iz tih para trebamo isplatiti još dugovanja prema radnicima, i da im se uveže radni staž, a ostalo bi i da se namire drugi povjerioci. Međutim, Vlada RS uporno odbija da ispati dug, čak su se žalili i Ustavnom sudu, koji je, ipak, presudio u našu korist. Apsurdno je da se ja, kao stečajni upravnik, sudim sa vlasnikom ove firme, odnosno Vladom RS. Mogao bih davno zaključiti stečaj, ali neću da oštetim radnike, i čekaću da isplate ovaj novac – istakao je Vujančević.

Ove godine 60 bankrota

Tokom šest mjeseci ove godine, u Srpskoj je pokrenuto 70 stečajeva. U izveštaju Poreske navedeno je da je od 2002. do kraja prošle godine pokrenuto 1.409 stečajeva. Do kraja 2015. godine stečajni postupak je okončan u 1.143 preduzeća, u 28 slučajeva je obustavljen, a u 238 firmi je bio u toku. Trenutno se u Srpskoj vodi 241 stečajni postupak.

(EuroBlic)