Region 30.05.2021.

ŠTETA OD VIŠE MILIONA EVRA: U požaru kod Splita izgorjelo pet jahti, 18 oštećeno

ČITANJE: 2 minute

U požaru u marini u Kaštel Gomilici, kod Splita, prema posljednjim podacima, izgorjelo je pet luksuznih jahti, dok ih je 18 oštećeno, a šteta se mjeri milionima evra.

Vlasnik Marine Kaštela Joško Berket rekao je da je požar planuo sinoć na jednom brodu na kojem su ljudi spremali večeru i da je uzrok ljudski faktor.

“Požar se oteo kontroli, konopci su popucali i brod je otplutao na drugi kraj marine te je zapalio druge brodove”, rekao je Berket za “Dalmatinski portal”.

Direktor Marine Ivona Smoljić rekla je novinarima da je, prema prvim informacijama, izgorjelo pet brodova, te da je požar lokalizovan u 21.40 časova.

Sve vatrogasne snage sa područja Kaštela, Solina i Splita cijelu noć su provele na terenu, natapajući ostatke izgorjelih jahti.

Cijela Kaštela su nakon požara ostala zadimljena, a gradom se širio smrad plastike.

Čeka se zvaničan izvještaj svih nadležnih službi koje su dužne da intervenišu u ovakvim situacijama.

Jedna od jahti Popovićeva

U požaru u Kaštelima u Hrvatskoj potpuno je uništeno pet brodova, a mnogo ih je izgorjelo. Jedna od njih pripada preduzetniku Milanu Popoviću.

On je kratko za 24 sata potvrdio u telefonskom razgovoru da mu je u požaru u Kaštelima izgorjela jahta, prenosi Blic.

– Da, i moja je jahta izgorjela – tvrdi preduzetnik Popović.

Tačan uzrok požara kao i posljedice još uvijek nisu utvrđene s obzirom na to da su ponegdje brodovi tinjali i danas, međutim pretpostavka je da je sve krenulo sa jednog broda na kojem je kuvar pravio ručak.

Direktorica ove marine Ivona Smoljić je kazala da je, prema informacijama koje imaju, uzrok požara ljudski faktor. Sve je krenulo sa broda na kojem se nalazio kuvar, a koji je srećom uspio pobjeći bez posljedica. Posada je pokušala sama ugasiti požar, ali bezuspješno.

S obzirom na to da su izgorjeli konopci kojima je brod bio privezan, on je otplutao po moru i tako zapalio ostale brodove na više lokacija.

Sudski vještak iz Hrvatske procjenjuje da je napravljeno nekoliko miliona eura štete s obzirom na to da su u pitanju jahte od 25 metara. Među izgorjelim jahtama, jedna je bila u vlasništvu beogradskog preduzetnika Milana Popovića, bivšeg partnera Severine Kojić.

Osim materijalne štete na brodovima, postavlja se i pitanje ekoloških posljedica s obzirom na količinu štetnih tvari koje su požarom dospjele u more. S obzirom na to da nafta izvire na svakom koraku, krenulo se i s postavljanjem morskih brana, a očevici kažu da se osjeti smrad od nafte i izgorjele plastike.

(Srna/SB)

Oznake: Požar, Split