Vijesti 14.05.2019.

ŠTETA PRIJAVLJENA U 21 NASELJU: U Banjaluci ostaje na snazi vanredno stanje

ČITANJE: 2 minute

Vanredno stanje na području šest gradskih naselja, koje je proglašeno noćas, do daljnjeg ostaje na snazi, uz stalno praćenje padavina, vodotokova Vrbasa i Vrbanje i manjih bujičnih vodotokova, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije jutrošnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Na hidroakumulaciji Bočac vodostaj je visok i još uvijek je veliko priticanje vode, tako da se može očekivati da će isticanje vode iz akumulacije i dalje biti veliko. To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa biti povišen vodotok, jer su priotoke u padu, prije svega Vrbanja. Što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz akumulacije u Bočcu, moguće je očekivati da još raste zbog velikog priliva vode u hidroelektranu. Prije velikih padavina, hidroakumulacija je spuštana na tehnički minimum kako bi mogla da prihvati maksimalne količine nove vode, a u toku jučerašnjeg dana i noći, držao se onaj tok koji omogućio i da hidroelektrana funkcioniše, a i da nizvodno ne bude kritičnog ugrožavanja – kazao je Radojičić.

On je naglasio da su prijavljene i evidentirane štete u 21 mjesnoj zajednici, te najavio da će biti formirana komisija za procjenu štete kojoj će građani moći prijaviti štetu.

– Na jednoj lokaciji, i to na ušću rječice Široke u Vrbas u Dervišima, došlo je do ugrožavanja kuća, ali, na sreću, niko nije bio životno ugrožen. Na drugim lokacijama to je bilo sporadično, pojedinačno i u ne tako velikom obimu. Nasip u Česmi je izdržao, bili smo više puta na toj lokaciji tokom noći, intervenisano je  vrećama, angažovani su kamioni koji su te vreće dovozili i bilo je dovoljno ljudi i tehnike za taj posao – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u protekla dva dana na području Banje Luke, palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, koje su, neminovno, morale izazvati porast bujičnih i većih vodotokova. On je, pritom, istakao da je tokom proteklih dana ostvarena stalna komunikacija sa HE Bočac i da je voda planski ispuštana iz akumulacije.

On je istakao da je snabdijevanje vodom na cijelom području grada stabilno i uredno, ali i da postoje određeni problemi sa kanalizacijom na više lokacija i da se radi na otklanjanju tih problema.

– Snabdijevanje električnom energijom je uredno osim na dvije lokacije – u Kozarskoj ulici, te u Ramićima gdje je zbog klizišta došlo do prekida saobraćaja i nestanka električne energije. Saobraćaj se uredno dovija osim pomenute lokacije u Ramićima  – naveo je Radojičić.

Radojičić je izrazio posebnu zahvalnost svim pripadnicima Civilne zaštite, spasilačkim timovima i građanima koji su se angažovali prethodnih dana i dali svoj doprinos da se rizici i štete svedu na najmanju moguću mjeru.