Politika 17.01.2023.

Stevandić: Bilo kakvo dovođenje dodjele odlikovanja sa sukobom u Ukrajini pogrešno

ČITANJE: 1 minuta

Bilo kakvo dovođenje dodjele odlikovanja Vladimiru Putinu sa sukobom u Ukrajini je pogrešno, jer Republika Srpska ni samostalno ni u okviru svojih mogućnosti u zajedničkim institucijama na nivou BiH nije dovodila u pitanje ukrajinski suverenitet, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, na razgovoru sa delegacijom Misije Evropske unije u BiH.

“Veze između Ruske Federacije i Republike Srpske mnogo su starije i bazirane su na principima zahvalnosti zbog zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i stavu Rusije u Ujedinjenim nacijama, kad je u pitanju zaštita interesa Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Na sastanku se govorilo opredjeljenju Republike Srpske za EU integracije i ubrzavanju procesa pristupanja BiH, navodi se u saopšrenju Skupštine.

Stevandić je naveo da evropsko zakonodavstvo jasno govori da prema Ustavu Evropske unije nove zemlje se primaju sa svojim specifičnostima, te da su dodatna uslovljavanja kontraproduktivna i da mogu podstaći evroskepticizam u BiH.

Sastanak je zaključen razumijevanjem da se situacija u BiH treba relaksirati a proces EU integracija ubrzati bez dodatnih opterećenja.

N.M.