Politika 11.10.2022.

Stevandić: Cilj naredbe CIK-a destabilizacija Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je Centralna izborna komisijaBiH donijela naredbu o ponovonom brojanju glasova za predsjednika Srpske veoma brzo i kršeći pravne norme s ciljem konfrontacije u Srpskoj i njene destabilizacije.

Stevandić je naglasio da građani Republike Srpske ne smiju biti taoci političkih razlika i pozvao ih da na to ne nasjedaju, ističući da se političke podjele rješavaju izborima.

“Niko nema pravo da zbog svojih ambicija ili igrajući sa strane dovede u pitanje političku stabilnost Republike Srpske i međusobne odnose, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci poslije sastanka stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

On je podsjetio da je CIK BiH prvo saopštio da nije imao većih primjedaba na izborni proces, ali je nakon dva mitinga opozicije u Banjaluci promijenio mišljenje i donio naredbu koja ne sadrži pravne normative na osnovu kojih bi mogla da bude validna.

“Očekujem da će Sud BiH ili neko apelaciono vijeće donijeti validnu odluku i neredbu CIK-a staviti van snage jer se njom Republika Srpska pokušava isključiti iz procesa brojanja glasova”, naglasio je Stevandić.

Stevandić smatra da je ovaj slučaj prilika koju će neki pokušati iskoristiti da u Srpskoj indukuju sukobe i političku nestabilnost, te da obesmisle njene institucije.

On je istakao da članice koalicije imaju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te pozvao opozicione stranke da ne dovode u pitanje političku stabilnost.

Stevandić smatra da je jedini način da se Srpska destabiluzuje produkovanje međusobnih sukoba, te dodaje da su posljednji izbori bili izvrsna prilika za to.

(Srna)