Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/users/serverpilot/apps/banjaluka/public/wp-content/themes/blnet/metaparams.php on line 70
Politika 15.05.2020.

STEVANDIĆ: Donošenje rezolucije “na brzinu” stvara dodatne probleme

ČITANJE: 3 minute

Šef Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da u predloženoj rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima ima nekoliko problematičnih pitanja i da je donošenje odluke “na brzinu” upitno.

– Tri stvari zadiru u mnogo ozbiljniji meritum. Meni je potpuno jasno da niko pametan neće osporiti nekome misu, parastose ili običaje Islamske zajednice i da je nemoguće da parlament to ospori, diskredituje ili na bilo koji način bude medijator u tome šta neka vjerska zajednica može ili ne može da slavi – rekao je Stevandić u nastavku rasprave o dnevnom redu.

On je istakao da, kao neko čijeg su dedu uhapsile ustaše i neko čija porodica pripada partizanskom pokretu, smatra da ovaj dokument treba da se potpuno preradi, da se izbišu sve one stvari koje izazivaju međudržavne implikacije.

Stevandić je kritikovao šefa kluba SDA Adila Osmanovića koji smatra da rezolucija treba da nosi naziv rezolucija o poštivanju žrtvava ustaškog, četničkog i drugih zločinačkih režima.

– Četnička država nikada nije postojala. Draža Mihailović je bio klasični gerilac čija je država izgubila rat. Tu nema režima – pojasnio je Stevandić.

On je ocijenio da je predložena rezolucija isključivo političko pitanje kojim se nastoje ubaciti klipovi između Srba i Hrvata.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović se usprotivio prijedlogu da se na današnji dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima.

Lovrinović je pozvao poslanike da se ova rezolucija ne stavlja na dnevni red jer, kako je rekao, ona nema nikakvog smisla.

– Podsjećam da Katolička crkva postoji preko 2.000 godina i ne vjerujem da će ova rezolucija promijeniti bilo šta u tome. Komunizam je totalitarni režim, činio je zločine, a s ove pozicije mi jednostavno ne možemo sutra prisustvovati nego će biti jedna delegacija HNS-a – rekao je Lovrinović.

On je predložio da se, ukoliko postoji potreba da se govori o zločinima NDH-a, organizuje posebna sjednica.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je diskusija o rezoluciji pokazala gdje se nalazi BiH.

– Zaista je tužno što se želi zaustaviti odavanje počasti žrtvama ustaškog režima – rekao je Borenović, ističući da je protiv održavanja sutrašnje blajburške mise, te da je bitno da parlament BiH pokaže jasan antifašistički stav.

Poslanik SNSD-a Snežana Novaković Bursać je tokom rasprave o uvrštavanju u dnevni red predložene Rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima istakla da se tačno zna koji je narod nosilac anfifašističkih vrijednosti.

– Ne želim ni lično učestvovati ni u jednom dijelu revizije onoga što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu gdje je ubijeno 42.000 djece – rekla je Brusaćeva.

Ona je ukazala da postoji opšta tendecija nasrtaja na antifašističku tradiciju.

Poslanik Borjana Krišto je u raspravi o dnevnom redu današnje sjednice ukazala da smatra da se prijedlog da se glasa o razrješenju člana Centralne izborne komisije i imenovanje drugog predstavlja kontinutit nezakonitosti i suprotan je Izbornom zakonu.

Citirajući stavove Izobornog zakona, Krišto je istakla da članovi CIK-a moraju biti stručnjaci za oblast izbora.

– Ne znamo kakvo iskustvo ima gospodin koji se predlaže za imenovanje. Јedino što znamo da obavlja funkciju savjetnika u Predsjedništvu BiH. Danas imamo novonastalu situciju kada je u pitanju član CIK-a jer je Stjepan Mikić podnio ostavku zbog odlaska u penziju – rekla je Krišto.

Ona je navela da se novi član imenuje iz reda naroda iz kojeg je bio prethodni, te je predložila odluke o razrješenju i imenovanju člana CIK-a.

(Srna)