Politika 05.02.2023.

STEVANDIĆ: Durakovićeva izjava o posebnom statusu Srebrenice u RS ne doprinosi stabilizaciji u regionu

ČITANJE: 2 minute

Komentarišući izjavu potpredsjednika Republike Srpske. Ćamila Durakovića, da Srebrenica treba da ima poseban status u Republici Srpskoj, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, izjavio je da ne treba bježati od razgovora o bilo čemu. Stevandić smatra da je potpredsjednik Duraković s tim pitanjem trebao da se obrati nadležnim institucijama na tu temu, a ne da u medije izlazi sa maksimalističkim zahtjevima.

Stevandić je naglasio da ovakvim istupom Duraković pravi medijsku promociju sebe, ali da sama Srebrenica nema nikakve koristi od njegove lične promocije. Stevandić napominje da Duaković nije ništa uradio za Srebrenicu ni dok je bio gradonačelnik Srebrenice, te da pokušava da izjavama prikrije svoj nerad.

Pitanje Srebrenice, smatra Stevandić je, prije svega, pitanje ljudi koji tamo žive, a ne pitanje administrativnih odnosa. Srebrenica se ne smije posmatrati odvojeno od njene regije u kojoj je Bratunac nosač života. Sva ta regija može mnogo da ima koristi prije svega od saradnje sa Republikom Srbijom te da upravo pravljenjem putnih poveznica taj region može da bude spašen, dodaje Stevandić.

Na pitanje zašto je potpredsjednik Duraković baš sad izabrao da govori o temi Srebrenice, Stevandić smatra da je u pozadini svega igra SDA, koja na stvaranju kriza pokušava naći šansu da ostane u vlasti na nekom nivou. Stevandić dodaje da se Duraković ponaša neodgovorno plasirajući ovakve izjave, jer ne doprinose ni na koji način stabilizaciji u regiji. Stvaranje nemira odgovara samo onima koji na nemiru profitiraju, dodaje Stevandić i napominje da se upravo zbog toga i blokiraju određeni projekti poput izgradnje hidroelektrana ili „Otvorenog Balkana“.

Upravo oni kojima ne odgovara relaksacija odnosa stvaraju konflikt, napominje Stevandić, umjesto da dozvoljavaju investicije koje bi ekonomski razvile regije, dobija se priča o blokadi procesa i neodgovorne izjave koje za cilj imaju samo promociju jedne partije ili pojedinca.

(SB)