Politika 15.12.2020.

Stevandić: Džaferović i Komšić otvorili “Pandorinu kutiju” i najavili novu krizu u BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Šaferović i Željko Komšić narušili diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, ali i otvorili “Pandorinu kutiju” i najavili novu krizu i napetost u BiH, pošto nisu došli na sastanak sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

“Budući da sam sinoć u Istočnom Sarajevu prisustvovao razgovorima sa Lavrovom, mogu odgovorno reći da nijednom rječju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH, naprotiv imao je vrlo izbalansiran stav, tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i odraz je nekulture i u krajnjem slučaju neobjašnjive mržnje odnosno rusofobije”, rekao je Stevandić.

On je istakao da su DŽaferović i Komšić, nudeći se za prethodnicu napada na Rusiju i praveći incidente za koje vjerovatno očekuju podršku, uveli BiH u nezamislivu situaciju čija eskalacija će najviše štete donijeti bošnjačkom, ali i svim drugim narodima i građanima, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

“Može čovjek i razumjeti da se nakon izbora u SAD i signala koji su poslati protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, te sličnih signala od nekih evropskih funkcionera, probudila ambicija ratne garniture bošnjačkih lidera, ali niko normalan nije mogao da očekuje takav skandal koji svim građanima BiH priređuju Komšić i Džaferović”, dodao je Stevandić.

On je naveo da su kontinuitet ratnohuškačkih izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića, pokušaj ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, izazivanje incidenata sa Srbijom, nepristojna retorika za novoizabranu vlast u Crnoj Gori, vrijeđanje predsjednika Hrvatske rječnikom koji ne dolikuje iole civilizovanom čovjeku – slika koja se “orkestrirano i gotovo luđački nameće i produkuje”.

Prema njegovim riječima, to je ozbiljna poruka da BiH ne može opstati.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

(Srna)