Politika 25.01.2023.

Stevandić: Evroparlamentarci da uvaže činjenicu da Šmit nema legitimitet

ČITANJE: 2 minute

Kristijan Šmit dobio je kritike evroparlamentaraca na nedavnom saslušanju u Briselu, prvenstveno zato što se ne snalazi u svojoj ulozi, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, uz napomenu da Šmit bez imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN i ne može biti visoki predstavnik.

Stevandić je istakao da je čudno i to što evroparlamentarci ignorišu činjenicu da Šmit nije prošao proceduru imenovanja.

“Vidim da su se razočarali i ovi u Federaciji BiH, koji su ga prihvatili. Moguće je da se i oni vrlo brzo pozovu na pitanje njegovog legitmititeta u Savjetu bezbjednosti”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u Banjaluci postoji kancelarija OHR-a kojom rukovodi Laslo Markus, ali da je riječ o ranije formiranoj instituciji koja nema veze sa imenovanjem Šmita.

“Imenovanje Lasla Markusa ne zahtijeva imenovanje Savjeta bezbjednosti. LJudi koji se sa njim sastaju ne krše odluke Narodne skupštine, ali to ne daje legitmitet Kristijanu Šmitu”, rekao je Stevandić koji je lider lider Ujedinjene Srpske.

Stevandić kaže da bi, ako bi stigao zahtjev za obraćanje Šmita u Narodnoj skupštini, bio razmotren u skladu sa procedurom, ali vjerovatno ne i odobren.

Govoreći o situaciji u stranci, predsjednik Ujedinjene Srpske je naveo da je pokrenuta procedura unutarstranačkih izbora i za februar najavio sjednicu Glavnog odbora stranke.

“Predsjedništvo Ujedinjene Srpske na današnjoj sjednici je zaključilo da je potrebno uraditi analizu poslovanja javnih preduzeća u Republici Srpskoj i njihovog bilansa, što treba da bude osnovno mjerilo za ocjenu rada”, naveo je Stevandić.

On je istakao da Ujedinjena Srpska podržava napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i državnih institucija na očuvanju mira i zaštiti naroda, ali i statusa Kosmeta prema Rezoluciji UN 1244.

Iz Ujedinjene Srpske su ocijenili da su mlake ili nikakve osude ugrožavanja života Srba i najnovijeg pokušaja ubistva na Kosovu i Metohiji signal da se vatre sukoba sponzorišu sa Zapada i da se Srbija provocira i tjera na odbranu života svojih građana i vlastitog dostojanstva.

Predsjedništvo Ujedinjene Srpske podržalo je kandidata SNSD-a Lazara Prodanovića za načelnika opštine Bratunac na prijevremenim izborima koji će biti održani 5. februara.

Član Predsjedništva Ujedinjene Srpske Branislav Trišić istakao je da to rade u punom kapacitetu i svim snagama.

“U petak, 3. februara, imamo veliku tribinu podrške”, Trišić koji je vršilac dužnosti načelnika opštine Bratunac.

Prijevremeni lokalni izbori za načelnika Bratunca biće održani 5. februara, nakon što je dosadašnji načelnik Srđan Rankić opozvan na referendumu.

(Srna)