Politika 27.05.2021.

STEVANDIĆ: Imenovanjem Kristijana Šmita, BiH se vraća u rano poslijeratno doba

ČITANJE: 1 minuta

Više od dvije i po decenije BiH živi u miru, provodeći izbore i vršeći vlast na osnovu izbornih rezultata, bez potresa i sukoba. Insistiranjem na daljem protektoratu i stereotipima da treba smanjiti kapacitete Republike Srpske, BiH neće opstati kao demokratsko društvo, poručio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, reagujući na imenovanje Kristijana Đmita za novog visokog predstavnika u BiH.

– I umjesto da predstavnici oba entiteta i sva tri naroda sa građanima preuzmu odgovornost, BiH se vraća u rano poslijeratno doba, a međunarodni predstavnici umjesto saradnje uporno zauzimaju stranu. Kao što nema napretka bez konsenzusa naroda i entiteta, tako ga nema ni bez konsenzusa svih međunarodnih faktora, svih članova PIK -a i potpisnica i garanta dejtonskog sporazuma – istakao je Stevandić, saopšteno je iz ove stranke.

– Čvrst i jedinstven stav svih političkih subjekata iz Srpske bez obzira na međusobne razlike ili pripadnost poziciji i opoziciji, neophodan je za dalji status Republike Srpske kao subjekta koji odlučuje u Bosni i Hercegovini da ne bismo doživjeli da nas zbog nesloge tretiraju kao objekat o kome drugi odlučuju – zaključio je predsjednik US.

(SB)