Politika 02.08.2021.

Stevandić: Inckov zakon motiviše ekstremiste da nam i dalje prijete

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocjenjuje da posljednji nametnuti zakon Valentina Incka motiviše one koje će oslobađati zločince nad Srbima, ali da srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene, a oni koji su učinili te zločine ne smiju da budu zaštićeni.

“Inckov zakon će motivisati ekstremiste da nam i dalje prijete i koriste najprljaviji rječnik, ali i nas da se branimo od onih koji žele naš narod da uslikaju ružnim pečatom”, rekao je za Srnu Stevandić, komentarišući odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

Stevandić je poručio da će srpski narod pobijediti, jer je istina na strani Srba i složni su i riješeni da ne popuste.

“Ne smije nas ništa zaustaviti na putu da građani Republike Srpske budu ravnopravni, da Srpska bude ravnopravna i da srpske žrtve ne budu zaboravljene, a da oni koji su učinili zločine nad tim srpskim žrtvama ne budu zaštićeni. Tolika vrsta neravnopravnosti – da se jedni kažnjavaju deset puta više od drugih, da im se izmišljaju zločini i daju nemoguće kvalifikacije, ne smije biti”, rakao je Stevandić.

On je naveo da je procentualno svaki narod u skladu sa brojnošću prije rata u BiH ima gotovo identične ili slične žrtve u omjeru brojeva koji potpuno odgovaraju procentima stanovništva tih naroda prije rata.

“Ali kada pogledate osuđene za zločine i ubijanje pripadnika drugih naroda vidjećete da je gotovo nepisano pravilo da su zločini nad srpskim narodom prihvatljivi i da su zločinci koji su te zločine izvrišili zaštićeni”, istakao je Stevandić koji je i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, jednostavna usporedba svih brojeva govori o tome da je poruka da može postojati ta vrsta neravnopravnosti i da se Srbi mogu ubijati nekažnjeno, a da se Srbima ograničava i nužna odbrana sa tim da bi mogli biti višestruko osuđeni i optuženi za djela za koja su pripadnici drugih naroda oslobođeni ili nisu ni procesuirani.

“Danas u Federaciji BiH živi zanemariv procenat Srba, a u Republici Srpskoj živi više od 20 odsto pripadnika drugih naroda, a da ih je prije rata bilo možda i 40, to znači da je desetostruko više etničkog čišćenja učinjeno nad srpskim naroda nego nad drugim narodima”, zaključio je Stevandić.

On je napomenuo da je optužnica za etničko čišćenje u Hag i u Tužilaštvo BiH odvela najveći broj Srba.

“Ta vrsta neravnopravnosti nas mora motivisati da budemo čvrsti i istrajni u borbi za Republiku Srpsku i mi ćemo tu istinu kad tad dokazati. Bitno je da ne pokleknemo, da ne pravimo nervozne reakcije da nas ne bi ‘uslikali’ u nekom ružnom svjetlu, ali da raskrinkamo i razotrikujemo istinu i izvojujemo ravnopravnost za svoje žrtve”, rekao je Stevandić.

Komentarišući informaciju da Beograd i Banjaluka od septembra pokreću veliku kampanju za zaštitu imovine oko 400.000 Srba u BiH, Stevandić je rekao da sloga i zajedništvo koje srpski narod pokazuje nije samo snaga milion Srba u BiH, uglavnom u Republici Srpskoj.

“To je ukupna snaga sabornosti i jedinstva srpskog naroda koji će se za ravnopravnost izboriti, koji će za svako pitanje biti uporan i istrajan i ostati jedinstven kao što se to pokazalo i odbacivanjem nametnutog zakona Valentina Incka”.

(Srna/A.M.)