Politika 28.12.2020.

Stevandić: Incku je najbolje da ode bez buke i vrijeđanja Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić ocijenio je da bi bilo najbolje da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ode bez buke i vrijeđanja Republike Srpske, dodajući da je on mandat proveo da dobije aplauz u Sarajevu, a na štetu Republike Srpske.

Kako mu se bliži kraj u BiH Incko je počeo sve više da galami i proziva Republiku Srpsku. Sve je to radio 12 godina, a pogotovo je pojačao u posljednje dvije. To mu ne treba. Neka ide bez buke, poručio je Stevandić.

On je naglasio da će Incko ostati upamćen kao visoki predstavnik koji je radio samo u korist Bošnjaka, kao, nažalost, i mnogi drugi.

– On se ponašao kao da je 51 odsto BiH, gdje su Bošnjaci, u stvari, cijela BiH, a da Republika Srpska kao ustavna dejtonska kategorija i ne postoji, odnosno da postoji kada treba neko da se vrijeđa – rekao je Stevandić za Novosti.

Prema njegovim riječima, poruka Incka da će o sudbini BiH odlučivati osovina Bajden-Brisel-Berlin želja je bošnjačke politike koju je još jednom ponovio Incko, “čisto da se zna za koga je radio sve ove godine”.

– Cjelokupni mandat je proveo da dobije aplauz u Sarajevu, a na štetu Republike Srpske – rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Novosti navode da je Incko za svog mandata nametnuo odluku o osnivanju kompanije “Elektroprenos BiH” i pokušavao da čitav sektor energetike oduzme Republici Srpskoj i prebaci na BiH, ali da to nije uspio.

On je produžio mandat stranih sudija i tužilaca u BiH što je Republika Srpska odbacila, a prije nekoliko mjeseci je najavio da će nametnuti zakon prema kome će biti kažnjeni svi koji negiraju genocid u Srebrenici.

U izvještajima Savjetu bezbjednosti UN Incko je uporno navodio srpske političare kao glavni problem u BiH, uz potenciranje imena srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Incko nikada nije osudio zločine nad Srbima i zatražio da se procesuira politički ratni vrh muslimana, napominju Novosti.

(Srna)