Politika 11.10.2022.

STEVANDIĆ: Izborni proces neko želi da iskoristi da bi stvorio sukob u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

“Niko nema pravo da zbog svojih ličnih ambicija ili pritisaka sa strane dovodi političku stabilnost Republike Srpske u pitanje, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji”, izjavio je danas predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, nakon sastanka koalicionih partnera.

On dodaje da je CIK promijenio svoju odluku nakon dva mitinga opozicije, i rekao da postoje primjedbe u izbornom procesu za Predsjednika Republike srpske, i mimo pravnih normi donijela odluku o ponovnom prebrojavanju glasova, i rekao da očekuje od pravnih institucija da stave tu odredbu van snage. Međutim Stevandić smatra da se ovde radi odluci da se u Sarajevu broje glasovi Republike Srpske, i da će CIK pokušati na svaki način to da uradi.

Stevandić pita da li je ovo pokušaj indukovanja sukoba i stvaranja političke nestabilnosti u Republici Srpskoj i da se tom prilikom obesmisle institucije Srpske, i dodaje da su te institucije i više nego spremne da se izbore sa tim problemima. „Naša politička uvjerenja i pripadnosti ne smiju biti osnov za naše sukobe, a očigledno ove Izbore neko vidi kao idealan način da se izazovu sukobi“ izjavio je Stevandić, i pozvao građane da ne budu taoci političkih razlika.

Stevandić je izrazio nadu da će brojanje glasova biti stavljeno van snage, ali i ponovio da će CIK naći način da to ipak uradi, jer i ova odluka je donešena brzo, pod pritiskom i mimo zakonskih normi.