Politika 13.12.2022.

Stevandić: Izetbegović i Komšić preko Alkalaja pokušavaju vratiti ratnu retoriku

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da najveći izborni politički gubitnici Bakir Izetbegović i Željko Komšić ponovo pokušavaju da vraćaju ratnu retoriku i preko šefa Misije BiH pri UN Svena Alkalaja.

“To su posljednji trzaji onih koji su stalno insistirali na podjelama naroda, diskriminaciji Republike Srpske, nazivanju Srba genocidnim i na jednostranoj slici rata”, istakao je Stevandić u reagovanju na obraćanje Alkalaja na sesiji u Savjetu bezbjednosti u Njujorku, povodom izvještaja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

On je napomenuo da je na isti način protiv Republike Srpske radio i Haris Silajdžić, te istakao da će Republika Srpska politički, a i fizički, nadžividjeti i Alkalaja.

Obraćanje šefa Misije BiH pri UN Svena Alkalaja na sesiji u Savjetu bezbjednosti u Njujorku povodom izvještaja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove nije dobilo konsenzus u Predsjedništvu BiH.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Srni je ranije rečeno da je govor Alkalaja povodom Izvještaja Rezidualnog mehanizma iz Haga neprihvatljiv i manipulativan, jer činjenično i terminološki ne odražava stvarno stanje.

Iz Kabineta su naglasili da Alkalajevo obraćanje predstavlja percepciju samo jednog naroda kako o ratnim događajima, tako i u procesima u okviru dejtonske BiH.