Politika 07.12.2022.

Stevandić: Konačno prijedlog da Šmit ode iz BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je za Srnu da prijedlog rezolucije o zapadnom Balkanu, koji su poslanici stranke Alternativa za NJemačku /AFD/ uputili Bundestagu predstavlja poziv Kristijanu Šmitu da na bezbolan način ode iz BiH i da ne bude ponižen u vlastitoj zemlji.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo jer je u NJemačkoj počelo da se predlaže ono što se u Republici Srpskoj traži već 10 godina.

“Vjerovatno će to ubrzo biti i u drugim evropskim zemljama, i to tumačim kao poziv Šmitu iz NJemačke da pakuju kofere, tako da će on imati više problema sa njemačkom politikom nego sa politikom u Republici Srpskoj, jer mi ga svakako ne priznajemo”, rekao je Stevandić.

On smatra da nije bitno što je to prijedlog opozicije, jer je to zvaničan stav njemačke politike, bez obzira koliko ona procentualno ima snage u parlamentu.

Stevandić je saglasan sa stavom poslaničke grupe AFD-a da politika prinudne centralizacije BiH, provođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba pojačava secesijske tendencije i samo vodi ka daljoj nestabilnosti.

“Bilo bi dobro i da opozicija u vlasti Federacije BiH razmišlja kao dio njemačke politike u koju su se toliko zaklinjali”, navodi Stevandić.

Kada je riječ o Samitu EU – zapadni Balkan održanom juče u Tirani, Stevandić je ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznošenjem svog stava pokazao da državnici koji imaju kičmu imaju i budućnost.

“Svi drugi koji prihvataju dirigovanje i horsko odlučivanje su ljudi koji su bez vlastitog kredibiliteta i koji su poslušnici trenutne međunarodne politike, a koja se upravo u ovim godinama raspada i izaziva svjetske sukobe”, rekao Stevandić.

Poslanici stranke Alternativa za NJemačku /AFD/ uputili su Bundestagu prijedlog rezolucije “Stabilnost i bezbjednost za zapadni Balkan” u kojem se navodi da je proširenje EU na države Zapadnog Balkana nerealno, te da treba težiti privilegovanom partnerstvu po modelu Švajcarske i Norveške.

(Srna)