Politika 28.09.2021.

STEVANDIĆ: Ljudski životi važniji od senzacionalizma i stvaranja podjela

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ujedinjene Srpske i zamjenik direktora UKC Nenad Stevandić potvrdio je da najveća bolnica u Srpskoj ima ograničene količine kiseonika, od kako je firmi TGT ograničeno prometovanje.

On je gostujući na BHT 1 rekao da je očekivao da će Agencija za ljekove da sačeka rezultate današnjeg vještačenja kiseonika, prije donošenja ikakvih odluka, ali, kako kaže Stevandić, nekima se žurilo da napravi još više problema i ugrozi pacijente kojima je potrebna kiseonička podrška.

Stevandić smatra da je sve ovo rezultat rada ljudi kojima je cilj stvaranje nemira i panike, jer da su oni kojim slučajem proveli ikakvo vrijeme s pacijentima bolničkih ustanova, shvatili bi da je spašavanje života bitnije od senzacionalizma i stvaranje političkih i društvenih podjela.

Stevandić je izjavio da pacijenti nikad nisu ostali do sad bez medikamenata i kiseonika, pa neće ni ovaj put, jer će se UKC pobrinuti za njih.

“Posao zdravstvenih radnika je spašavanje života, a ne njihovo ugrožavanje”, rekao je Stevandić.

On kaže da je UKC dobijao 99.5 odsto čist kiseonik od firme koja je na tenderu dobila taj posao, i da nije njegovo da ispituje kako je ta firma deklarisala taj kiseonik prilikom uvoza, te da je posao institucija da to ustanovi i sankcioniše, ali ne i da ugrozi pacijente.

Stevandić je izjavio da je potrebno stvaranje pogona za proizvodnju medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj, i da je sramota svih političara što se 30 godina čeka na tako nešto. Govoreći o COVID statistici, Stevandić kaže da se plasiraju netačne informacije o postotku preminulih, i da se radi o brojci koja je puno manja od 5 odsto.

(SB)