Politika 01.02.2023.

Stevandić: Napustiti politiku spoljnih pritisaka

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je u razgovoru sa šefom političkog odjeljenja britanske Ambasade u BiH Helen Fluker da politiku spoljnih pritisaka treba napustiti, a jedini način za tako nešto je zatvaranje kancelarije OHR-a i konstituisanje vlastitih institucija, prije svega, Ustavnog suda BiH na bazi pariteta.

Stevandić je naglasio da donošenje političkih odluka treba da bude rezultat unutrašnjeg dogovora i kompromisa, a ne spoljnog pritiska, jer svaki spoljni pritisak dovodi do podizanja tenzija između naroda u BiH i da nametnute spoljašnje odluke redovno podržavaju samo jednu stranu, što dovodi do ugrožavanja drugih strana, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik parlamenta Srpske je još jednom ukazao na potrebu zatvaranja kancelarije OHR-a, čiji je rad, kako je ocijenio, oličen u odlukama raznih visokih predstavnika, a koje nisu utemeljene na civilizacijskim i demokratskim dostignućima.

Stevandić je istakao bitnost poštovanja principa Dejtonskog mirovnog sporazuma, principa ravnopravnosti i saglasnosti naroda i entiteta, naglasivši da ti principi trenutno ne važe jedino u Ustavnom sudu BiH, u kojem strane sudije u saradnji sa bošnjačkim sudijama donose diskriminišuće odluke.

On je naveo da je Republika Srpska svjesna da ne posjeduje naklonost i podršku mnogih zemalja kad su u pitanju odluke koje ona donosi i da se te odluke različito tumače, kao što se različito tumače mnoge stvari u BiH koje se odnose na njenu budućnost i prošlost.

Stevandić je naglasio da Republika Srpska svoju poziciju brani snagom argumenata, te da su odluke koje se donose rezultat odbrambene politike Republike Srpske.

On je podsjetio da Republika Srpska nikad nije pokazala pretenzije prema nečemu što joj ne pripada i što joj nije pripalo prema Dejtonskom sporazumu, već da isključivo poštuje Povelju UN o pravima naroda i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Na sastanku o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH naglašeno je da je prioritet politika koja se zasniva na daljem smirivanju tenzija i očuvanju mira.

(Srna)