Vijesti 08.06.2021.

STEVANDIĆ: Nepravedne presude će ojačati Srpsku, uprkos očekivanjima protivnika

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati Srpsku, uprkos onome što očekuju njeni protivnici.

Uovom ružnom trenutku moja prva emocija je da sve svoje nezadovoljstvo i bijes zbog diskriminacije srpskih žrtava i nametanja najveće krivice srpskim funkcionerima i oficirima mi moramo pretvoriti u snagu i istrajnost u borbi za Republiku Srpsku, našu jedinu garanciju opstanka – rekao je Stevandić.

On je za Srnu istakao da nijedna presuda, ma koliko bila nepravedna i ma koliko je bilo ko bude koristio za raspirivanje mržnje i srbofobije, ne smije oduzeti pravo na slobodu i na Republiku Srpsku.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Mladić je i u prvobitnoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za genocid u šest opština BiH.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Nijambe, koja je skoro po svakoj tački imala pozitiva mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.

(Srna/SB)