Politika 05.05.2021.

STEVANDIĆ: Novi diplomatski skandal Valentina Incka

ČITANJE: 1 minuta

Nenad Stevandić zahtjeva izvinjenje visokog predstavnika, ali i cijelog PIK-a.

– Gospodin Incko ne poznaje strukturu Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg je on visoki predstavnik – rekao je danas, gostujući na BHT-u, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Stevandić zamjera visokom predstavniku osnovno nepoznavanje Bosne i Hercegovine, u kojoj su entiteti zaduženi za zdravstvenu politiku, a ne Savjet ministara.

Komentarišući ostatak izvještaja visokog predstavnika, Stevandić smatra da je došlo do dosad nezapamćenog diplomatskog skandala, kada se visoki predstavnik zalagao za atlanske integracije BiH, pri tom znajući da on sa pozicije na kojoj se nalazi uopšte nema pravo vođenja spoljne politike, jer je Bosna i Hercegovina po Dejtonskom sporazumu vojno neutralna zemlja, i da se to može promijeniti samo izmjenom ustava i saglasnošću svih naroda.

Stevandić zahtjeva izvinjenje od viskokog predstavnika, koji poredi BiH sa Republikom Srbijom, kao suverenom zemljom i potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma, poredeći pokrajinu Vojvodinu sa slučajem Bosne i Hercegovine.

– Tako je stao na stranu onih koji aktivno rade protiv Republike Srpske i Srbije, a pri tom u potpunosti ignorisao brojne uvrede i napadne na srpski narod kojem svjedočimo zadnjih nekoliko mjeseci – smatra Stevandić.

(SB)