Politika 06.12.2022.

Stevandić o odluci CIK-a: Srpska mora naći način da se zakonski zaštiti

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da Republika Srpska treba sama da izdaje sertifikate za izabrane predstavnike u institucijama i da ne dozvoli da bilo ko mijenja izbornu volju građana ili institucija Srpske.

“Srpska mora donijeti zakonska rješenja koja će joj to omogućiti”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući odluku Centralne izborne komisije BiH da prizna sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

On je naglasio da Republika Srpska mora naći način da se zakonski zaštiti od ovakvih manipulacija.

Stevandić je naveo da je riječ o izborima koji se sprovode na teritoriji i u institucijama Srpske, te da mu je žao što je CIK pokušao na ovaj način da izvrgne ruglu izborni ciklus, ali da im nije prvi put.

On je istakao da glasanje članova CIK-a jasno pokazuje o čemu je riječ, jer su protiv bila dva člana koji su jedini izabrani u skladu s konkursom i pravnim propisima.

Stevandić je naglasio da je sporni glasački listić nevažeći, te da je jasno propisano i na samom listiću kako se glasa.

CIK BiH juče je priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.