Politika 31.12.2022.

Stevandić o situaciji na KiM: Odluka o uklanjanju barikada usmjerena ka očuvanju mira

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je odluka o uklanjanju barikada na sjeveru Kosova i Metohije čin koji je usmjeren ka očuvanju mira i pohvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog zalaganja za dijalog i izbjegavanje konflikta.

“Vučić je zaslužan što je region izbjegao sukobe, jer je sačuvao mir na Balkanu, pa danas svi jedni drugima čestitamo Novu godinu u miru”, naglasio je Stevandić.

On je dodao da svi znaju da bi srpska vojska porazila nelegalne kosovske snage u skladu sa Rezolucijom 1244, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

“Osim mira, Aleksandar Vučić je spasio i čast Evrope i Zapada koji su sve balkanske narode doveli do ivice rata, podilažeći ekstremističkoj politici Aljbina Kurtija, ali ne čujemo izraze zahvalnosti, već najave novih ucjena za Srbiju i Srbe”, izjavio je Stevandić povodom dogovora o uklanjanje srpskih barikada koji su u Raški postigli Vučić i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Predsjednik Narodne skupštine je istakao da je sloga srpskog naroda ključ prevazilaženja svake krize, dodaje se u saopštenju.

Barikade na putevima na sjeveru Kosova i Metohije bile su postavljene 20 dana, a uklonjene su poslije dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa sjevera Kosmeta 28. decembra na sastanku u Raški.

Dobijene su garancije SAD i EU da neće biti hapšenja Srbi koji su bili na barikadama.