Politika 24.06.2024.

STEVANDIĆ: O srpskim delegatima u Domu naroda BiH ne odlučuje CIK, već NSRS

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je taj parlament nadležan da odlučuje o delegatima Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ne Centralna izborna komisija BiH takozvanim žrijebanjem.

– Ono što Narodna skupština izabere može samo ona da izmijeni. Ako njene autentične odluke mijenja CIK, onda je riječ o kršenju ustavnog poretka – rekao je Stevandić Srni.

Komentarišući to što je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK-a u vezi sa priznavanjem listića PDP-a za Dom naroda parlamenta, Stevandić je istakao da bi razumio da je Sud BiH sve u vezi sa tim vratio Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukoliko je išta sporno.

– Razumio bih i da je CIK tražio od Narodne skupštine da odlučuje ponovo, ali ovo je očigledno dio ozbiljne i ranije planirane političke ujdurme, a sve kako bi se promijenila vlast na nivou BiH. I možemo da se u tom smislu kladimo kako će to žrijebanje da izgleda i u čiju korist. I da odmah da izrazimo veliku sumnju u nepristrasnost na tom planu – rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da da je sve ovo što se dešava nauk za Republiku Srpsku da uvijek treba zastupati stavove da su odluke Narodne skupštine Srpske konačne.

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovo priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Srna.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je Srni da će vjerovatno CIK BiH u narednim danima odlučiti da sprovede žrijebanje.