Vijesti 26.03.2023.

Stevandić obišao majku heroja – Milju Zečević

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić posjetio je danas u Sijekovcu kod Broda Milju Zečević, kojoj su 26. marta 1992. godine na kućnom pragu ubijeni sinovi Milan, Vaso, Petar i suprug Jovan.

Zečeviće su sa još petoro Srba iz Sijekovca na današnji dan prije 31 godine na kućnog pragu pobili pripadnici regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinicam, a njihov porodični dom je pretvoren u zgarište.

Majka heroj – Milja Zečević odlikovana je ordenom Miloša Oblića.

Humani ljudi su joj u okviru akcije “Budimo njeni sinovi” podigli novi dom.

Stevandić je danas u Sijekovcu prisustvovao obilježavanju 31 godine od stradanja srpskih civila u ovom brodskom naselju.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navodi se da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

(Srna)