Politika 24.01.2021.

STEVANDIĆ: Odgovor na Bakirovu izjavu afirmacija prava na samoopredjeljenje Srpske

ČITANJE: 2 minute

Izjava Bakira Izetbegovića, u svakom normalnom društvu i zajednici, trebala je da dovede do zajedničkog odgovora svih partija iz Republike Srpske i demonstracije jedinstva i odlučnosti kako to naš narod i doživljava i traži, izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, saopšteno je iz ove stranke.

– Umjesto toga kolege iz SDS-a i PDP-a su kao odgovor Bakiru Izetbegoviću ponudili nove napade na Dodika. I dalje pokušavaju da međusrpskim svađama dovedu do podjeljenog naroda i društva jer u tome vide jedinu šansu da iz Bakirove čekaonice dobiju poziv postanu vlast u Savjetu ministara i Parlamentranoj skupštini BiH uprkos odluci naroda i glasača da im to povjerenje uskrati. Zato je njihova kritika Bakira Izetbegovića mlaka i neiskrena baš kao i OHR-a i nekih ambasada, a da ne govorimo o onim koji se nisu ni oglasili i tiho podržavaju fašističke projekcije i prijetnje – poručuje Stevandić.

Bošnjački narod je kao i svi drugi narodi dobar i zabrinut za budućnost i na njemu je odluči da li je prihvatljivo to što radi i nudi Bakir Izetbegović, a srpski je već odlučio, ističe lider US.

– Ujedinjena Srpska smatra da pitanje statusa Republike Srpske ne smije ostati pod žitom i čekati akcije Bakira Izetbegovića i onih koji ga podržavaju. Oni hoće sukobe i to pripremaju i o tome javno govore. Mi ćemo poslati svim partijama predlog da se afirmacija našeg prava na samoopredjeljenje ugradi i u partijske odluke svih partija, ali i odluke Narodne skupštine. Pa ako iz BiH bude poruka ljubavi možda se samoopredijelimo da opstanemo i gradimo zajednički život, ali svakako ćemo svoje pravo afirmisati i zadržati po Povelji Ujedinjenih nacija i svim evropskim konvencijama – zaključuje Stevandić.

(SB)