Politika 21.02.2023.

STEVANDIĆ: Odnosi Rusije i Srpske stariji od ukrajinskog sukoba, u kojem ostajemo neutralni

ČITANJE: 2 minute

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, sa predsjednikom dr Nenadom Stevandićem na čelu, razgovarala je danas u Moskvi sa zamjenikom predsjednika Savjeta Federacije Federalne skuštine Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim, a nakon toga razgovor su vodili predsjednik Stevandić i predsjednica Savjeta Federacije Federalne skuštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Tema sastanaka bili su odnosi Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, te načini jačanja bilateralnih i parlamentarnih odnosa.

Predsjednik Stevandić nakon sastanka izjavio je da je postignut zajednički stav da je potrebno nastaviti zalaganje za održavanje mira.

On je dodao da će Republika Srpska nastaviti da čuva svoju neutralnost, te da Ruska Federacija nikada nije učinila ništa što bi povrijedilo Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da je privredne aktivnosti potrebno staviti u prvi plan.

Predsjednik Stevandić ističe da je sagovornicima objasnio specifičnu poziciju Republike Srpske.

„Svi sukobi moraju voditi ka miru i dogovoru. Republika Srpska svojim odlukama ne može da komanduje u Bosni i Hercegovini, ali na bazi konsenzusa može da sačuva balans i između Evropske unije i drugih zemalja čiji odnosi sa Rusijom su trenutno pogoršani“, rekao je on.

Dodao je da su odnosi Ruske Federacije i Republike Srpske stariji od ukrajinskog sukoba, te da će Republika Srpska i dalje ostati neutralna u tom sukobu, kao i prema svim razmirica koje se nje direktno ne tiču.

„Ono što je nama bitno je da sačuvamo mir i ustavne kapacitete Republike Srpske, u čemu imamo podršku Ruske Federacije. Rezolucije koje nisu usvojene zahvaljujući Ruskoj Federaciji nisu došle iz Bosne i Hercegovine, već iz drugih zemalja. Mi u Republici Srpskoj imamo izbalansiran pristup i prema Istoku i Zapadu i nadam se da će politika Republike Srpske dobiti svoju verifikaciju i razumijevanje i na Istoku i Zapadu“, dodao je Stevandić i napomenuo da su stavovi, koji su izneseni danas u Rusiji, identični onim koje je pričao i tokom svoje posjete Salcburgu.

Pored predsjednika Stevandića, delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske čine narodni poslanici Igor Žunić, Darko Banjac, Dragomir Vasić, te generalni sekretar Narodne skupštine Boran Bosančić.

Delegacija zvaničnu posjetu Moskvi nastavlja i sutra.

(SB)