Politika 20.05.2020.

STEVANDIĆ: Oni koji su za ostanak stranih sudija su protiv suvereniteta BiH

ČITANJE: 2 minute

 Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je danas da je apsurdan ustavni sistem i izbor sudija Ustavnog suda i da se to može dovesti u vezu sa suverenitetom BiH, te da su oni koji su za ostanak stranih sudija protiv suvereniteta BiH.

“Ovdje su dvije stvari licemjerne. Jedno je priča o suverenitetu BiH, a drugo je priča o evropskoj agendi”, rekao je Stevandić novinarima u Sarajevu.

Stevandić je naveo da je i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Zatler rekao da u evropskoj agendi BiH ne postoji ni OHR ni strane sudije.

“Ako ćemo poštovati evropsku agendu, moramo da mijenjamo način, ali to se u ovom momentu zanemaruje pogotovo u federalnom Sarajevu i krugovima bliskim SDA, pa i SDP-u jer se taj dio potpuno zanemaruje i smatra se da su sudije stranci nešto što čuva BiH”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da je to potpuno pogrešno i da je moguće da se predloži varijanta da mogu ostati sudije stranci, ali da ih bira domaće zakonodavstvo.

“Time bi suverenitet BiH bio spašen, pa ako već moramo da biramo strance, možemo da promijenimo način izbora sudija Ustavnog suda. Zašto postoji ustavna odrednica da se nakon pet godina od njihovog mandata mijenja način njihovog izbora? Koliko znam, BiH je prohodala i ne znam zbog čega bi nosili štake”, rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da se postavlja pitanje zbog čega BiH samu sebe ponižava.

“Ko je za opstanak stranih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava taj je protiv suvereniteta BiH i protiv evropske agende BiH. To je priča o suverenitetu. Ili ga činimo zajedno ili smo ga dali nekom trećem”, rekao je Stevandić.

On je dodao da samo neodgovorne zemlje i neodgovorni političari koriste priliku da preko stranaca determinišu odnose u vlastitoj zemlji.

“To je bježanje od unutrašnjeg dijaloga i dogovora”, rekao je Stevandić i dodao da će ovaj zakonski prijedlog biti vraćen na ponovno odlučivanje Ustavnopravnoj komisiji.

(Srna)