Politika 31.07.2021.

Stevandić: Pobijedili smo Incka, moramo ostati čvrsti

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da politički predstavnici imaju evidentnu, veliku i neviđenu podršku naroda nakon što su zajednički u Narodnoj skupštini usvojili Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

“Jako velika podrška za ove naše poteze je i u Srbiji i šire. Svi razumiju da se borimo za demokratska prava i da je ono što radimo u duhu evropskog zakonodavstva i demokratskih tradicija”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se srpski političari, nakon nametnute Inckove odluke, bore protiv zabrane ljudima da slobodno govore, te pokušaja da ti ljudi budu zatvarani.

“Potpuno smo sigurni da smo pobijedili Incka i sada moramo ostati čvrsti da to verifikujemo. Glas naroda je glas Boga i odlično znamo šta naš narod misli. Nikad nismo imali veću podršku u tom smislu”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da ovo nisu “devedesete” već 2021. godina u kojoj je sloboda govora osnovno ljudsko načelo koje niko ne smije da ugrozi.

“Cijeli slobodni svijet će stati iza nas”, poručio je Stevandić.

Narodna skupštine Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(Srna/ N.S)