Politika 25.10.2022.

Stevandić: Podijeljeno društvo najveća opasnost za Republiku Srpsku

ČITANJE: 1 minuta

Zadnje četiri godine, kada je i na nivou BiH i na nivou Republike Srpske bila ista politička opcija, imali smo najmanje prenosa nadležnosti, imali smo preko dvotrećinske većine u Skupštini, zaustavljanje nasrtaja na Republiku Srpsku i jedinstvena vlast na oba nivoa značila je potvrđivanje suvereniteta, izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, gostujući na RTRS.

Stevandić je dodao da kad postoji jedinstvena vlast, u tom slučaju Republika Srpska odlučuje o BiH, a ne kao prije dva izborna ciklusa kad je bilo obrnuto.

Takva samostalnost Republike Srpske, smatra Stevandić, ne odgovara nekim geopolitičkim rezolucijama i “zbog toga imamo trenutno stanjenu CIK-u, kojim očigledno neko upravlja”.

Stevandić smatra da je najveća opasnost za Republiku Srpsku podijeljeno društvo, jer političari su međusobno stalo podijeljeni, a podijeljeno društvo predstavlja dugoročni sukob unutar naroda.

“I zadatak je na vlasti da te podjele zaustavi, jer cilj ovakvog ponašanja CIK-a, opozicije i dijela međunarodne zajednice nisu novi izbori, već stvaranje nove krize”, rekao je Stevandić.

On je dodao da je miting vladajuće koalicije zasnovan na argumentima i da će se u Banjaluci odbraniti pravo da narod sam odlučuje u svojoj sudbini.

(N.M.)