Politika 11.06.2022.

Stevandić: Potvrditi opredjeljenje za evropski put, ali i institucionalni kapacitet Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić očekuje da na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Briselu bude potvrđeno opredjeljenje za evropski put BiH.

– Očekujem da isprave ranije nepravde i omoguće brže pristupanje BiH Evropskoj uniji, jer u ovom trenutku ispunjava više uslova nego što su Rumunija i Bugarska kada su dobile punopravno članstvo. Pošto smo dio evropskog kopna očekujem da nas Evropa administrativnim linijama ne udaljava od Evrope – rekao je Stevandić.

On je dodao da od lidera političkih stranaka iz Srpske očekuje da se drže zajedno kada je riječ o principima neutralnosti u vezi sa sukobom u Ukrajini.

– Očekujem da evropski domaćini shvate da smo četiri mjeseca od sukoba u Ukrajini sačuvali građanski mir, nije bilo sukoba i incidenata i da su to benefiti neutralnog stava, a ne svrstavanja istakao je Stevandić za Srnu.

On je naglasio da očekuje da bude potvrđena volja za očuvanje ustavnog i institucionalnog kapaciteta Republike Srpske i da to ne može biti žrtvovano za bilo kakve integracije.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je lidere parlamentarnih stranaka u BiH na sastanak u Brisel koji bi trebalo da bude održan sutra.

(Srna/A.M.)