STEVANDIĆ: Pred nama je ključnih i najvažnijih 20 dana

Prvo o dobrim stvarima. Blokada granica EU, a pogotovo Srbije i Hrvatske, dala nam je bar 15 dana prednosti da se pripremimo što smo u najvećoj mjeri i učinili.

Među prvima smo zatvarali škole i kafane, smanjili kontakte i transmisiju, te počeli masovnu dezinfekciju prostora, što u korelaciji sa činjenicom da smo dobijali uglavnom repove infekcija iz Italije, Austrije i drugih geografski i epidemiološki sličnih zemalja, a ne masovne kontaminacije kao u Milanu i austrijskim skijalištima, takođe ohrabruje.

Pohvalno je i što su naši građani bili mnogo staloženiji i kulturniji. Da, upravo kulturniji, prilikom kupovine i obavljanja neophodnih poslova, tako da nije bilo nereda kao u većini evropskih zemalja.

Nevjerovatno, ali istinito. Ipak, imali smo porast pozitivnih slučajeva, nekad dva do tri, a nekad sedam dnevno, što znači da smo u središtu bitke koja se ne može odložiti ili eskivirati.

Pozitivno je i to što porast pozitivnih dolazi iz nama poznatih ili očekivanih puteva i kontakata donosioca, pa smo brzo u izolaciju smještali sve veći broj ljudi.

Sada je ključna disciplina, da nam ti evropski repovi ne postanu žarišta koja će se početi širiti, što bi nas dovelo u situaciju sličnu Austriji ili čak Italiji, i zato je pred nama ključnih 20 dana. Ako želimo pobijediti, treba nam sljedeće trojstvo:

1. Apsolutna i neodložna disciplina sa najvećim kaznenim mjerama za svako nepridržavanje epidemioloških mjera, lične i higijene hrane i prostora. Tu dodajem i surovo sprečavanje i kažnjavanje širenja lažnih vijesti, panike, dezinformacija i nastanak crne berze za trenutno nedostajuće proizvode;

2. Paralelno sa prvom mjerom nastaviti sa masovnom dezinfekcijom javnih prostora, šaltera, čekaonica, autobuskih stajališta i svakog mjesta gdje postoji masovna ili manje masovna komunikacija. I, naravno, kuća i stanova;

3. Stalna medijska promocija poštovanja propisa i stvaranje svijesti kolektiviteta, zajedništva i odgovornosti. Takođe, svakodnevna promocija sinergije svih institucija i pojedinaca sa vjerom da čineći dobro sigurno pobjeđujemo. Redovno i pravovremeno informisanje javnosti.

E, sad da vidimo šta nam ne ide u prilog. Broj zaraženih u svijetu prelazi 200.000, a skoro polovina je u Evropi, i to u našoj neposrednoj blizini, gdje se ne bilježi pad broja inficiranih. Taj broj raste! To znači da nema opuštanja i da se opasnost pandemije povećava, pa i mi moramo povećati svoje reakcije. Disciplina, disciplina, disciplina!

Potpuno je jasno da bi brzi rast slučajeva onemogućio državu da u realnom vremenu registruje nove pozitivne slučajeve i izoluje njihove kontakte. Upamtite i podvucite ovo.

Zato, da bi bili efikasni i pravovremeno reagovali, moramo smanjiti na minimum ili potpuno eliminisati mogućnost samovolje i nediscipline svakog pojedinca, ma ko bio i ma kako se zvao.

Ovo napominjem jer je iz jednog banjalučkog lokala i njegovih kontakata bilo skoro trećina pozitivnih i izolovanih u cijeloj Republici. Isto važi i za neke osobe sklone avanturizmu ili, što bi naš narod rekao, pametnjakoviće.

Većina institucija i firmi je zaista reagovala na vrijeme, a možda manji – minimalan broj njih skoro pa na vrijeme.

I onda nam ostaje pojedinac kao ključna jedinka, kako u lancu prenošenja virusa tako i kao odgovorna osoba koja čini sve da se pandemija suzbije. Pojedinac rukovodi i izvršava, pojedinac koji nije u lancu komande i sistemu zaštite sam donosi odluke na osnovu svoje percepcije i selektovanja dostupnih informacija i dezinformacija.

Na primjer, možda jedan dan otkrijemo 10 i više pozitivnih, ali ako su svi odgovorni i daju tačne podatke, pa sve njihove kontakte odmah izolujemo, a njih pazimo, za 15 dana svi izlaze iz izolacije ili su za oko 20 dana izliječeni.
A nasuprot tome, ako se dvoje neodgovornih ne jave, ne daju ili sakriju informacije i ne daju kontakte svaki pojedinačno prema do sada dostupnim iskustvima vežu – zaraze još pet do šest, pa oni još pet do šest, pa njihovi kontakti isto, pa putuju, idu u pošte, bolnice, čekaonice, autobuse, sastanke, i eto haosa. To se upravo desilo u Italiji, a potom u Španiji, Austriji, i zato više nema zemlje bez pozitivnih nosioca virusa.

Zato dok radimo danju, noću pripremajući se za ne daj bože teže događaje (već je spremna posebna operaciona sala za pozitivne pacijente, stacionari, šatori, zalihe), dok van javnosti Vlada i štabovi prave planove, popisuju i kreiraju timove i spremaju resurse, molim svaku osobu da da lični doprinos u ovoj velikoj bitki koja je već počela.

Prvi put doprinos u bitki se može od kuće, čak i u pidžami, ali i na ulici, dvorištu, haustoru, čekaonici, firmi, prodavnici, bolnici, kako već koga zapadne i zatekne.

Ne dozvolimo da budemo desetkovani svojom glupošću, jer imamo šansu da možda po prvi put budemo primjer drugima kako da nas ovo zlo žestoko ne zakači. U pamet se sestre, braćo, građani, bake, dede, unuci.

Pročitajte još jednom gore navedeno trojstvo i:

Disciplina, disciplina, disciplina!

AMBASADORI ČLANICA EU: BiH će dobiti medicinsku opremu ako pristupi Zajedničkom sporazumu

Svi ambasadori država članica Evropske unije akreditiranih u Bosni i Hercegovini, zatim komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler napravili su zajednički osvrt u vezi s aktuelnom situacijom u BiH i u Evropi prouzrokovanom pandemijom koronavirusa. Poslali su važnu poruku za našu državu. Njihovu zajedničku poruku bh.

ŠERANIĆ: Virus potvrđen kod još 42 osobe u Republici Srpskoj

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11

UKC RS: Muškarac (65) iz Laktaša preminuo od korona virusa

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog pola, kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopštio je UKC RS. Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od

Servisne informacije za 7. april

Servisne informacije za utorak, 7. april 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se 2 krivična djela. Javni red i mir je narušavan 9 puta, a napravljeno je 9 prekršaja. Bilo je 9 saobraćajnih nezgoda, 1 lice je lakše povrijeđeno, sve

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to