Vijesti 18.03.2016.

Stevandić: Presuda Karadžiću biće tretirana jedinstveno u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
stevandic
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je nadu da će presuda koju Haški tribunal izrekne prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti u Srpskoj tretirana jedinstveno.

Stevandić smatra da bi ta presuda, u odnosu na generala Momčila Perišića, Antu Gotovinu i druge hrvatske generale, trebalo da bude oslobađajuća.

-Kao što vidite u Federaciji BiH postoje pripreme, opstruišu se neki regionalni projekti tipa pomirenja ili zajedničkih komisija u očekivanju nekakvih rezultata presude Karadžiću- rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Radojičić ne očekuje da će ta presuda na bilo koji način uticati na ustavnopravno uređenje ili položaj Republike Srpske. On je izrazio nadu da će, iako Republika Srpska ima loše iskustvo sa Haškim tribunalom i presudama koje su ocjenjivane kao nepravedne, nepravične i teške, biti pokazana objektivnost u odnosu na sve ono što je sadržano u optužnici.

-Očekivanja nekih krugova, koji tradicionalno ne žele dobro Republici Srpskoj, jesu da ta presuda posluži za nešto više, kao što su bila očekivanja i u nekim dugim procesima, za neke druge tužbe i postupke, pa možda i za globalne političke odnose- rekao je Radojičić.

On nije želio da predviđa kakvu bi presudu mogao donijeti Haški tribunal, ali je istakao da će to biti izuzetno važan događaj u smislu referentnih ocjena u toj presudi.

-Vjerovatno bi većina ovdje očekivala, s obzirom na kvalifikacije, da to bude čak oslobađajuća presuda i vjerovatno bi se većina ljudi ovdje, gledajući sve ono što je stavljeno na teret, opredijelila da tu nije bilo počinjenih ratnnih zločina- istakao je Radojičić.

On je podsjetio na slične situacije kada se od presuda očekivalo da u političkom smislu posluže kao baza za neke druge procese, ustavne promjene, suđenja, ali što nije uspjelo.

-I u ovom slučaju će svaka politika u BiH i van nje pokušati to tumačiti na svoj način i zloupotrebljavati- zaključio je Radojičić.

Haški tribunal trebalo bi da 24. marta izrekne presudu nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

(Agencije)