Politika 20.10.2022.

STEVANDIĆ: Sada ćemo vidjeti da li je CIK “džojstik” kojim neko upravlja

ČITANJE: 3 minute

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić danas je za N1 govorio o procesu ponovnog prebrojavanja glasova u CIK-u, izbornim rezultatima i očekivanjima od političkog života u narednom periodu u BiH.

“CIK se ponaša kao politički akter u svemu ovome, kao jedna od strana koja procjenjuje tajming kad će objaviti neku od odluka. Prva odluka o ponovnom brojanju je bila nelegalna, oni su je ispravili drugi dan jer su znali da ćemo da tužimo i dobijemo jer su se pozvali na pogrešne članove zakona. Očigledno se tu radilo o nekoj brzini, sada se već vidi da tu postoji neka strategija. Nelogično će biti kada se objave novi rezultati, jer nisu brojani u čitavoj RS, vidjećemo da li će sve da bude prebrojano”, kazao je Stevandić.

Kaže da je lično protiv bilo koje vrste krađe i da takve stvari odbacuje sa gnušanjem.

“Vidjećemo kad se sve prebroji, u svakom slučaju nismo našli neka veća odstupanja. Lično sam protiv krađe, da to odbacujem sa gnušanjem, svako ko je krao ili radio bilo šta što ne treba treba da odgovara. Pogotovo kod nas u izbornom procesu, posebno predsjednici koji žele da se dodvore predsjednicima političkih partija pa iksiraju. Ne vjerujem da im je neko na jedan “džojstik” naredio “Ajmo svi sada da se bavimo time”. Uvijek je broj nevažećih listića dovođen u pitanje, ovaj put nije bilo tako. Ja sa punom odgovornošću mogu da kažem ako mjerimo taj osnovni parametar za poništavanje izbora, u Predsjedništvu BiH je bilo 6,6 nevažećih listića, za Parlament FBiH 7,6 posto nevažećih listića. Parlament BiH 8,43 nevažećih listića, za NSRS 5,54 posto a za predsjednika RS je 5,4 posto. Najmanje nevažećih listića je bilo za predsjednika RS, ovo su CIK-ovi podaci”.

Dodaje da će proces pokazati da li je CIK ustvari “džojstik” kojim neko upravlja.

“Mi ćemo sada da vidimo da li je CIK “džojstik” kojim neko upravlja, ili oni sami žele da podrže način na koji se odlučuje. Sudske instance će dokazivati da li je neko krao. Ja se nikakvog novog brojanja ne bojim. Ko kontroliše brojače trenutne? Da li oni možda nešto rade? Idemo u jedan veliki krug besmisla i osporavanja. Da su to neke male razlike, pa hajde da navalimo i vidimo, ipak je razlika velika i teško se može osporiti”.

“Za krađu se ide u zatvor, odbijam da bilo koga podržim ko se tim bavio i zaista sam rigorozan. U zadnja dva dana Dodik je meta u smislu njega više niko ne prihvata, sad je on neko “koga treba spaliti”, čak se i u CIK-u mijenjaju teme. Ne može CIK da se bavi političkim procjenama”.

Na konstataciju da je zahtjev opozicije odbijen, kazao je:

“Mislim da je odbijen jer je preuranjen, to djeluje kao dogovor. Ne može još da se podnese, to je potpuno jasno”.

“Dva su mitinga bila koje su napravile kolege iz opozicije i mislim da je bilo vrlo mudro da mi ne idemo sa kontramitingom. Ja sam zagovornik da se ne vrijeđamo, da svako ima pravo na politički stav i da se okuplja. To su kolege iz opozicije uradile i to je prošlo mirno”.

Potvrdio je da će naredne sedmice biti održan miting vladajuće koalicije.

“Sada ćemo da i mi napravimo skup, da pozovemo narod i vidimo šta oni misle. Mislim da se moramo spustiti na noge, ne smijemo da se vrijeđemo. Ušli smo u fazu jako teških riječi, mislim da to ne treba da radimo”.

“Mi ćemo sutra sjediti zajedno u NSRS i u Parlamentu BiH, nećemo da se tučemo, da počinjemo ovdje rat, ovo je politički proces koji mora da se završi. On nije beskonačan”.

(SB)