Politika 21.03.2023.

Stevandić Salkiću: “Republika Srpska je dokaz da je referendum u BiH bio nelegalan”

ČITANJE: 1 minuta

Tokom rasprave na Drugoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, narodni poslanik Ramiz Salkić rekao je tom prilikom da je referendum o nezavisnosti BiH bio legalan, što je izazvalo brojne reakcije.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić odgovorio je Salkiću tom prilikom da je Republika Srpska otvorena i tolerantna da svako ima pravo da kaže šta misli, ali i da Republika Srpska kao demokratska zemlja ima problem sa iznošenjem neistina.

“Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao. Ali zbog geopolitičke situacije tog trenutka taj referendum je prihvaćen”, rekao je Stevandić i dodao da je taj referendum uzrok rata koji se nakon tog referenduma desio.

On dodaje da je postojanje Republike Srpske dokaz o nelegalnosti tog referenduma. ” Da je referendum bio legalan, Republika Srpska nikad ne bi bila priznata”, rekao je Stevandić.

Stevandić napominje da je i u samom Ustavu isključena mogućnost da se referendum provede, kako bi se izbjegla mogućnost ponavljanja sukoba.