Politika 18.06.2024.

Stevandić: Šamar za Šmita iz Srbije

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da stav Srbije jasno izražen u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora da Kristijan Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika u BiH, predstavlja šamar za Šmita.

– U Deklaraciji prvi put imamo zajednički stav Republike Srbije i Republike Srpske o Šmitu. Ovo je javni dokument i stav Srbije o njemu i zbog toga je takva histerija u Federaciji BiH. Ko zna da čita mogao je da vidi da je ovo šamar za Šmita iz Srbije, što, naravno, niko nije očekivao – rekao je Stevandić, prenosi RTRS.

Naglasio je da nije isto razgovarati sa Šmitom iz odgovornosti, što je razlog zbog čega su ga primali u Srbiji, te donijeti decidan politički stav koji će usvojiti narodne skupštine Republike Srpske i Srbije da Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika u BiH.

“Realno očekivati smanjenje ovlašćenja OHR-a”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da je realno očekivati smanjenje ovlašćenja OHR-a u BiH i istakao da velika zasluga za to pripada institucijama Republike Srpske – predsjedniku Srpske, Narodnoj skupštini i Vladi.

Stevandić je istakao da nema parlamenta kojem nije poslao pisma koje sadrže sve odluke Savjeta bezbjednosti UN o imenovanjima drugih visokih predstavnika, kao i odluku da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.

– Republika Srpska je o tome upoznala kompletnu svjetsku i političku javnost, bez obzira što nisu pokazivali simpatije prema nama, jer postoji stereotip okrivljivanja Srba za sve. Do svijesti svih njih je doprla argumentacija iz Republike Srpske – rekao je Stevandić.

Podsjetio je da je izvještaj Vlade Republike Srpske proslijeđen Savjetu bezbjednosti UN.

– Nakon toga smo vidjeli smo da je počela ambasadorska histerija zbog postignutih spoljnopolitičkih uticaja Republike Srpske. Ovo je potvrda našeg uspjeha i dokazivanja da Srpska nije remetilački, nego faktor kojem se žele oduzeti prava – naglasio je Stevandić.

Stevandić je istakao da je osnov za donošenje Deklaracije bio Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kada su mnogi očekivali da će Srbija početi da se odriče Kosova i Metohije.