Vijesti 06.09.2015.

Stevandić: Savez za promjene služi potrebama Bakira Izetbegovića

ČITANJE: 2 minute
nenad stevandic

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da politika Saveza za promjene /SDS, PDP i NDP/ na nivou BiH služi potrebama lidera SDA Bakira Izetbegovića, odnosno za sprovođenje njegovih projekata, što će nanijeti veliku štetu Srpskoj.

“Zbog ličnih i političkih animoziteta, vrh SDS-a ne može da sagleda važnost usaglašavanja svih bitnih pitanja sa institucijama Republike Srpske”, ističe Stevandić u intervjuu Srni.

On ocjenjuje da SDS, PDP I NDP vode politiku koja je pogubna za srpske interese, a razlog za to je jaka frustracija zbog prošlogodišnjeg izbornog poraza u Srpskoj.

“Oni su do sada nanijeli veliku štetu interesima srpskog naroda i Republike Srpske. Primjera je dosta, a među njima je i formiranje Komisije za zaštitu svjedoka u kojoj nema predstavnika srpskog naroda…

Tu je i `gledanje kroz prste` raznim interesnim lobijima iz Federacije BiH /FBiH/, koji su na štetu Srpske, pa sve do uzimanje poslova Aerodromu Banjaluka i davanju aerodromima u FBiH”, objašnjava Stevandić.

Sve to, smatra on, pokazuje da su se predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a “prestrojili” u Sarajevo – politički, fizički, ali i duhovno.

“Oni već imaju ozbiljan problem u vezi sa percepcijom Republike Srpske. To je za njih velika sramota, a za nas veliki problem”, upozorava Stevandić i ocjenjuje da je Savez za promjene stvorio veliki jaz među građanima u Srpskoj.

“LJudi koji su glasali za njihove liste sada ne vide da oni brane interese Republike Srpske, a u predizbornoj kampanji su se kleli da će to raditi. Oni brane interese bošnjačkih partija, prvenstveno SDA, što je pogubno”, kaže Stevandić za Srnu.

On ocjenjuje da je takvo političko djelovanje u potpunosti licemjerno, te da vrh tih stranaka zaboravlja da je glasove na izborima dobio od građana Srpske i da zbog toga ima obavezu da sarađuje sa našim institucijama. To im nije na čast jer su izabrani od srpskih glasača”, rekao je Stevandić.

On smatra da je rukovodstvo SDS-a privatizovalo i otuđilo ovu političku partiju.

“Oni se ponašaju kao da više nikada neće biti izbora na kojima će imati bilo kakvu šansu. Zbog toga su svu energiju usmjerili na saradnju sa SDA, čija je politika unitarizacija BiH i nestanak Srpske”, poručuje Stevandić i podsjeća da su predstavnici Saveza za promjene na posljednjem Kongresu SDA dali legitimitet projektima ove stranke.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske napominje da su neki članovi SDS-a ovu stranku napustili zbog pogubne politike koju ona sada vodi.

“SDS i Savez za promjene nemaju političke kulture i dostojanstva. Napadaju ljude koji su ih napustili i nazivaju ih pogrdnim imenima zbog njihove političke principijelnosti.

Mislim da će svi pošteni članovi SDS-a ubrzo uvidjeti pogubnost takvog ponašanja i politike koju vodi vrh stranke”, navodi Stevandić.

(Srna)