Politika 19.02.2023.

Stevandić: Srpska da čuva nacionalno jedinstvo

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da ta stranka smatra da Republika Srpska treba da se konstituiše kao entitet koji čuva svoje nacionalno jedinstvo.

“Smatramo da je privreda ključna stvar za opstanak ljudi i isplatu plata i da je demografija najveći problem svih društava u Jugoistočnoj Evropi pa i u Republici Srpskoj i ove tri stvari biće sveto trojstvo rada Ujedinjene Srpske u Srpskoj. Jaka nacionalna strategija, nacionalno jedinstvo, ekonomski razvoj i rad na demografskim pitanjima”, rekao je Stevandić nakon sjednice Glavnog odbora Ujedinjene Srpske u Banjaluci.

Stevandić je rekao da je današnja sjednica posljednja u ovome sazivu i da su raspisani unutarstranački izbori koji će biti održani u maju, kada će se birati predsjednik, zamjenici i članovi Glavnog odbora stranke.

“Možemo da budemo zadovoljni stanjem u stranci, aktivizmom i stabilnošću stranke na svim mjestima u postizbornom periodu. Očekuje se brza realizacija međustranačkog i međukoalicionog sporazuma kako bi se krenulo u projekte lokalnog, ekonomskog i republičkog razvoja i kako bi stranka dala svoj puni doprinost stabilizaciji stanja u Republici Srpskoj i nosila politiku nacionalnog i demokratskog razvoja”, rekao je Stevandić, prenijela je Srna.

On je dodao da će Ujedinjena Srpska u narednih tri mjeseca organizovati šest stalnih konferencija – o lokalnoj samoupravi i lokalnom ekonomskom razvoju, o privredi, o zdravstvu, socijalnoj politici i demografiji, o pravosuđu, bezbjednosti i odbrani, o nauci, obrazovanju i kulturi, te konferenciju o evropskim integracijama i spoljnoj politici.

“Ovih šest konferencija će u narednih tri mjeseca izraditi strategiju koja će biti usvojena u Narodnoj skupštini i to smo danas usvojili. Riječ je o strategiji nacionalne, ekonomske i demografske platforme za razvoj Republike Srpske”, naglasio je Stevandić.

On je istakao da je u posljednjih godinu dana usvojeno najviše demografskih normi i akata u zadnjih 20 godina u Republici Srpskoj, koje se, između ostalog, odnose na višečlane porodice i stimulaciju rađanja.

Stevandić smatra da je potrebno to dodatno sistematizovati i pratiti, naglasivši da će Ujedninjena Srpska dati svoj veliki doprinos.

(A.M.)