Politika 16.01.2023.

Stevandić: Srpska da nastavi da se bori za svoj međunarodni subjektivitet

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je važno da Srpska nastavi da se bori za svoj međunarodni subjektivitet i da s tim ciljem gradi komunikacione kanale.

Stevandić je istakao da to što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini, kako je pokušano da to bude predstavljeno.

On je ukazao na to da zvaničnici Republike Srpske razgovaraju sa svim parlamentarcima i liderima koji iskažu želju za to i pokušavaju da grade komunikacione kanale i sa Evropom i sa SAD.

“Važno je da Republika Srpska nastavi da se bori za svoj međunarodni subjektivitet i otvaranjem tih međunarodnih kanala, a mislim da je ovo odlikovanje Putinu pokazalo da su ti kanali otvoreni. Ona na dobar način štiti svoj status i suverenitet i to nema nikakve veze sa ratovima i bilo kakvim dešavanjima u Ukrajini”, rekao je Stevandić za TV “Hepi”.

On je ocijenio da će napadi zbog obilježavanja Dana Republike – 9. januara vremenom prestati, jer će se uvidjeti da Srpska tom proslavom nikoga ne ugrožava, ističući da je na Republici Srpskoj da ostane uporna u obilježavanju tog važnog praznika.

Stevandić je ocijenio da je veoma bitno da se u BiH napravi “reset loših odnosa” koji su rezultat dugogodišnje politike lidera SDA Bakira Izetbegovića, te istakao da posljednji napad na sarajevskoj Ilidži na roditelje mladih fudbalera iz Beograda i povici “ubij, ubij Srbina!” pokazuju da su takve strašne stvari, nažalost, tamo “dio opšte kulture koja je prihvaćena”.

“Nemojte zaboraviti da u Hrvatskoj ima mnogo gradova u kojima Srba nema, a gdje se i dalje pjeva `ubij Srbina` na sportskim takmičenjima i da je to postalo normalno. I sad oni kad su došli u Sarajevo, znaju da je Sarajevo usmjereno protiv Srba i sada je odjednom i tamo to normalno”, rekao je Stevandić.

Jedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je u subotu, 14. januara, napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba “Zvezdara” iz Beograda koji su učestvovali na međunarodnom turniru.

Svih deset lica uhapšenih zbog napada na roditelje djece iz Srbije koja su učestvovala na međunarodnom fudbalskom turniru u Sarajevu predato je u dalju nadležnost tužilaštva Kantona Sarajevo. Svi uhapšeni su iz Sarajeva i starosti su od 20 do 28 godina.

(Srna)