Politika 12.12.2022.

Stevandić: Srpska najbrže formira vlast u BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je na sastanku sa šefom Kancelarije Ambasade SAD u BiH u Banjaluci Brajanom Pauers naglasio da Srpska ubrzano formira vlast u skladu sa izbornom voljom naroda, te poštujući sve zakonske i ustavne norme i predviđene rokove.

Na sastanku na kojem je bilo riječi o primjeni rezultata opštih izbora u BiH, Stevandić je ocijenio da bi Srpska odmah po formiranju republičkog Vijeća naroda, trebalo da dobije i novu vladu, čime će izvršna i zakonodavna vlast nastaviti da funkcioniše u punom kapacitetu.

“Ubrzo ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine na kojoj ćemo izabrati novu vladu”, rekao je Stevandić.

On je istakao da je veoma bitno što će nakon toga ubrzo biti formiran i novi saziv Savjeta ministara, čime će biti ubrzani brojni važni projekti koji će poboljšati ekonomske prilike u zemlji i život građana, navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine.

Stevandić je informisao Pauersovu o predstojećim aktivnostima, ocijenivši da je cilj da Narodna skupština ostane najjefikasniji parlament u zemlji, te da nesmetano obavlja svoju ustavnu nadležnost i donosi zakone i druge odluke u interesu građana Srpske.

On je iskoristio i ovaj sastanak da upozori na neophodnost odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i skrene pažnju na njegovu ispolitizovanu ulogu koja ne doprinosi smirivanju prilika u zemlji, kao i na zatvaranje OHR-a.

Stevandić je upozorio i na ugrožavanje prava srpskog naroda.

“Na teritoriji današnjeg Balkana se jedino ugrožavaju prava Srba, bilo na Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj ili BiH”, naglasio je Stevandić.

Pauersova je čestitala Stevandiću preuzimanje dužnosti predsjednika Narodne skupštine, poželjevši mu sreću i uspjeh u radu.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskom putu zemlje, sprovođenju reformi, ekonomiji, te najavljenom dobijanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

(Srna)