Politika 22.02.2023.

Stevandić: Srpska vjerna ideji pristupanja Evropskoj uniji, što su razumjeli i naši sagovornici u Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, sa predsjednikom Narodne skupštine dr Nenadom Stevandićem na čelu, razgovarala je danas Moskvi sastanak sa prvim zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimirom Genadijevičem Titovim o aktuelnom političkom trenutku i njegovom uticaju na bilateralne odnose između Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

„Zaključili smo da niko nema pravo da nameće odluke, niti da traži da se odlučuje po diktatu. Republika Srpska vodi svoju politiku koja sa ruskom politikom ima saglasnost po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske, što je Rusija pokazala svojim glasanjem u Ujedinjenim nacijama i demonstracijom svoje volje u savjetu za implementaciju mira“, izjavio nakon sastanka predsjednik Stevandić.

On je ponovio da odbacuje bilo kakva podmetanja da Republika Srpska predstavlja Rusku platformu ili da pravi neku antievropsku priču i dodao da je Srpska ostala vjerna ideji pristupanja Evropskoj uniji, što je naišlo na razumijevanje i poštovanje s ruske strane.

Predsjednik Stevandić se osvrnuo na rezolucije Evropskog parlamenta, koje se predstavljaju kao obavezujuće, ističući da se generiše priča o evropskim vrijednostima kako bi se opravdalo uvođenje sankcija Rusiji.

„Srpska nema obavezu da se usaglasi sa rezolucijama, jer one su promjenjivog karaktera. Evropska politika i njene vrijednosti se mogu brzo promijeniti, s druge strane, vrijednosti koje mi njegujemo, a odnose se na vojnu i političku neutralnost, na porodične vrijednosti i na zadržavanju mogućnosti da sami donosimo odluke o svojoj sudbini, a da pri tom ne nanosimo nikakvu štetu ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji, ni bilo kojoj zemlji koja trenutno ima pogoršane odnose sa Rusijom, su nepromjenjive“, rekao je Stevandić.